Hrvatska ultramaratonska reprezentacija sudjeluje u utrci na 24 sata u Veroni

Hrvatska ultramaratonska reprezentacija sudjeluje u utrci na 24 sata u Veroni

Europsko prvenstvo u iznimno iscrpljujućoj i najzahtjevnijoj trkačkoj disciplini održava se ove godine od 17. -18. rujna u Veroni, Italija. Točnije radi se o utrci na 24 sata (IAU 24H European Championships) u kojoj je cilj u vremenu od 24 sata pretrčati što više kilometara, za razliku od klasičnih maratonskih utrka u kojima je definirana kilometraža, a ne vremenski parametar.

Ovo je 24. Europsko prvenstvo u ovoj disciplini kojem je treći puta domaćin Verona, a na njemu će hrvatsku reprezentaciju predstavljati, i to ne bez šansi za dobrim rezultatom, 17 hrvatskih ultramaratonaca iz Dugog Sela, Plitvica, Slavonskog Broda, Splita, Varaždina i Zagreba. Na Europskim natjecanjima Hrvatska reprezentacija prisutna je još od 2010 godine, dok od 2015. imamo predstavnike i na europskim i svjetskim natjecanjima. Zanimljivo je da smo do sada trčali samo u ženskoj konkurenciji, a ove godine prvi puta imamo i mušku ekipu te smo najbrojnija reprezentacija na ovogodišnjem europskom skupu ultramaratonaca. Najbolji rezultat hrvatska reprezentacija ostvarila je u Belfastu 2017. godine kada smo ukupno zauzeli odlično 5. mjesto.

Utrka je kružna i trči se oko i na stadionu u centru Verone u krugovima od 1,5 kilometra, što znači da u 24 sata oni brži planiraju pretrčati više od 150 krugova, dok najbrži među njima, Litvanski ultramaratonac Aleksandr Sorokin planira pretrčati više od 200 krugova, koje i manje vješti matematičari mogu preračunati u nevjerojatnih 300 kilometara.

Osim za same trkače, ova je disciplina prilično naporna i za članove tima koji tijekom utrke, pogotovo u njenoj poodmakloj fazi, moraju voditi brigu o potrebama trkača kojima zbog posebnog psihofizičkog stanja u kojem se nalaze nakon dužeg vremena provedenog na stazi ta pomoć može imati presudnu ulogu.

Tekst: ZNA

Leave a Reply