GRADSKA SKUPŠTINA: Prihvaćen novi smjer izgradnje pročistača otpadnih voda

GRADSKA SKUPŠTINA: Prihvaćen novi smjer izgradnje pročistača otpadnih voda

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je zaključak o sklapanju sporazuma za izgradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj, čime je omogućeno da investitor u pročistač bude Vodoopskrba i odvodnja. 

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma oko pripreme projekta dogradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći (III.) stupanj pročišćavanja usvojen  je većinom glasova. Uz to, Skupština je stavila izvan snage Zaključak o sklapanju Trećeg dodatka Ugovoru o koncesiji. 

Time će se nastavak izgradnje pročistača otpadnih voda ići u drugačijem smjeru nego do sada – razvrgava se stari sporazum između Grada i koncesionara, a investitor u treći stupanj pročišćavanja postaje Vodoopskrba i odvodnja. 

“Imamo rok od samo 6 mjeseci da noveliramo projektnu dokumentaciju za trenutni projekt koji se već pripremio. On je vrijedan milijardu i 800 milijuna kuna”, rekao je Tomašević dodavši da je preduvjet za mogućnost da Zagrebački holding kroz sljedećih sedam godina povuče taj novac za Vodoopskrbu i odvodnju jest da do 2029. u pogonu bude pročistač otpadnih voda u 3. stupnju.
Također, napomenuo je da se ovom odlukom, štedi 400 milijuna kuna za izgradnju samoga pročistača jer će ona moći biti financirana europskim sredstvima, a 2029. godine, ističe ugovor s koncesionarom, pa će cijelim pročistačem, pa i onim trećeg stupnja, upravljati Vodoopskrba i odvodnja. 

Odgovarajući na pitanje HDZ-ovog zastupnika Marija Župana o tome koliko je Grad Zagreb povukao novca iz Fonda solidarnosti za vodovodnu infrastrukturu koja je stradala u potresu, Tomašević je kazao da će, umjesto planiranih 9 milijuna, povući 220 milijuna kuna. 

“Sa 9 milijuna kuna, koliko je bila alokacija, povući ćemo u suradnji sa ministarstvima prometa i graditeljstva, te u suradnji s Građevinskim fakultetom, kroz Vodoopskrbu i odvodnju, 220 milijuna kuna. Ističe da je to maksimalno ono što možemo s obzirom na štete koje su nastale od potresa”, rekao je Tomašević. 

Na pitanje zastupnika Mosta Trpimira Goluže o tome je li Grad dao ili obećao ikakve ustupke, Tomašević je rekao da nije. 

Skupština dala prethodnu suglasnost za likvidaciju Bloka Kvatrić

Gradska skupština dala je i prethodnu suglasnost donošenju odluke o likvidaciji društva Blok Kvatrić, u čiji je temeljni kapital upisana nekretnina u vrijednosti od 155 milijuna i 420 tisuća kuna. 

Društvo je osnovano 2020. s ciljem realizacije projekta obnove, razvoja i revitalizacije južnog dijela donjogradskog bloka u koji obuhvaća prostor omeđen Vlaškom ulicom, Trgom Eugena Kvaternika i Ulicom Pavla Šubića na istoku, Martićevom ulicom na jugu i Ulicom Marijana Derenčina na zapadu, ali za sada nije imalo poslovne aktivnosti.

“Trenutno, nakon likvidacije društva planira se krenuti s postupkom izrade urbanističkog plana uređenja da se detaljno utvrde gradski ciljevi što se tamo želi postići i ići u realizaciju projekta”, rekla je na sjednici Gradske skupštine Tatjana Operta, koja privremeno obavlja poslove pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo. Dodala je da će proces likvidacije trajati najmanje godinu dana. 

Nezavisni zastupnik Renato Petak istaknuo je da se ovom odlukom “ispravljaju krive Drine” prošle gradske vlasti, te da će se oko same realizacije projekta, komunicirati s postojećim korisnicima Bloka Kvatrić o tome što bi on trebao biti.  

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply