TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Predloženi model naplate odvoza otpada je najjeftiniji i najpravedniji

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Predloženi model naplate odvoza otpada je najjeftiniji i najpravedniji

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je utorak, prilikom otvaranja obnovljene Osnovne škole Miroslava Krleže, kako je predloženi novi model naplate odvoza otpada po tzv. švicarskom modelu najjeftiniji i najpravedniji.

Najavio je da će tijekom javne rasprave biti uvaženi svi dobri prijedlozi, a jedan od takvih je prijedlog da vrećice za odlaganje budu manjeg volumena – 10 umjesto 20 litara, kako se sada predlaže.

“Javlja se dosta građana koji kažu kako bi vrećicu od 20 litara dugo držali u kući i predlažu da budu manjeg volumena. To je realan i dobar prijedlog”, kazao je Tomašević.

Smisao je prijedloga modela odvoza otpada da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. Poručio je kako ostaju u funkciji tzv. zeleni otoci te da se ništa neće mijenjati u broju odvoza plastike, metala i papira. 

Što se tiče obnovljene škole, Tomašević je rekao kako je riječ o investiciji od 80 milijuna kuna, od kojih se 40 milijuna planira povući iz Fonda solidarnosti EU-a, a druga polovica iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost. 

To je ne samo prva škola u Zagrebu, nego i možda prva zgrada javne namjene za koju je završena cjelovita obnova. Zgrada je konstrukcijski ojačana i energetski obnovljena, rekao je Tomašević novinarima nakon otvaranja škole.

Riječ je o najstarijoj osnovnoj školi u Zagrebu, staroj 200 godina, a sama zgrada je stara 140 godina i ovo joj je bio drugi potres. Škola je nakon potresa bila raseljena na nekoliko adresa, učenici su se sada vratili, a još traju radovi na obnovi fasade.

To je prva od 13 zagrebačkih škola koje su započele cjelovitu obnovu, slijedi obnova pet osnovnih škola i osam srednjih škola.

Na tome rade Gradski ured za obrazovanje u suradnji s Uredom za EU kako bi se što više novaca refundiralo iz Fonda solidarnosti i tako rasteretio gradski proračun, rečeno je na konferenciji. 

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply