TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Od 1. srpnja uvodi se najpravednija naplata otpada za građane

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Od 1. srpnja uvodi se najpravednija naplata otpada za građane

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novi model naplate komunalnog otpada – prema količini, a najveća je promjena što će građani, uz fiksnu naknadu koja iznosi 45,00 kuna, imati trošak kupovanja plastičnih vrećica za miješani komunalni otpad, tako će vrećice od 20 kg koštati 4,00 kune ili vrećica od 40 litara koštat će 8.00 kuna. Odluka će se odnositi na 380 tisuća kućanstava te 200 tisuća poslovnih subjekata u Zagrebu, a cijena usluge odvoza komunalnog otpada od sada će se računati drugačije.

Cijena odvoza miješanog komunalnog otpada sastojat će se od dva dijela – fiksnog i varijabilnog. Građani će po kućanstvu, neovisno radi li se o stanu u zgradi ili u obiteljskoj kući, plaćati 45 kuna paušala mjesečno, dok će poslovni korisnici plaćati 90 kuna mjesečno.

Ova odluka prvo će ići na javno savjetovanje u trajanju od 30 dana, nakon toga bi se trebala usvojiti na Gradskoj skupštini, a u primjenu bi trebala stupiti 1. srpnja 2022.

Gradska vlast planira maknuti kante s javnih površina, kako bi one bile isključivo pod kontrolom njezinih korisnika. Vlasnici stanova i kuća tako će biti odgovorni za sadržaj koji je odložen u kante, pa i za otpad koji će biti odložen mimo pravila. Cijeli sustav bit će pod kontrolom komunalaca koji odvoze otpad. Uz odvoz, od sada će i kontrolirati sadržaj kanti, a za krivo odloženi otpad, primjerice komunalni otpad koji nije odložen u službenu vrećicu, moći će napisati kaznu u iznosu od 12 mjesečnih paušalnih iznosa, što bi iznosilo oko 500 kuna.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply