Sindikat prometa i veza protiv smanjenja broja zaposlenih u Zagrebačkom holdingu

Sindikat prometa i veza protiv smanjenja broja zaposlenih u Zagrebačkom holdingu

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH)  usprotivio se u izradi popisa viška zaposlenih u Zagrebačkom holdingu ustvrdivši kako nisu informirani o detaljima novih akata o unutarnjem ustrojstvu Holdinga koji bi bili osnova za socijali dijalog.

Radi zakonske i sindikalne zaštite članova SPIVH i radnika Holdinga sindikat traži da se otvori socijalni dijalog po podružnicama Holdinga, te da planovi poslovanja, kao i nacrti sistematizacije radnih mjesta po podružnicama, budu početak takvog procesa.

“Uvidom u materijale koje ste poslali s podacima za cijeli Holding i bez poslovnih planova, to nikako nije razvidno. Ono što jest razvidno su kumulativno predloženi viškovi radnika po raznim kategorijama zanimanja, za koje je evidentno da postoji potreba – od čistačica i zaštitara do voditelja projekata i rukovoditelja jedinica”, kaže predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak.

Sindikat nema mandat od svojih članova za plan restrukturiranja koji uključuje umirovljenje ili otkazivanje radnih odnosa, da bi se potom angažirale vanjske službe i servisi. 

Zalažu se, ako je potrebno, da službe Holdinga budu centralizirane, ali bez otpuštanja radnika.

“Svaki akt o unutarnjem ustrojstvu treba uvažavati osnove razrade zanimanja sukladno potrebi da se i statusno kroz koeficijente i zanimanja radnici stimuliraju za napredovanje u službi. Nismo dobili na uvid niti jednu organizacijsku alternativu za preraspored radnika u službe Holding sustava”, navodi se u očitovanju sindikata.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je u Holdingu utvrđen višak oko 500 radnika, a na razini cijele grupe njih oko 700, o čemu je krenulo formalno savjetovanje Uprave Holdinga i sindikata.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply