Vukovar: Obilježavanje 30. obljetnice vukovarske tragedije

Vukovar: Obilježavanje 30. obljetnice vukovarske tragedije

Komemorativnim skupom ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice u četvrtak je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Obilježavanje je počelo hrvatskom himnom a minutom šutnje odana je počast poginulima i ubijenima. 

Prigodnom komemorativnom programu “Vukovar –  mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, uz velik broj građana nazočili su hrvatski predsjednik Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jadroković i Vlade Andrej Plenković, ministri, stranački čelnici te drugi dužnosnici. Veliki broj građana stigao je u Vukovar iz cijele Hrvatske, unatoč preporuci vlasti da zbog epidemiološke situacije ostanu kod kuće.

U programu Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” sudjelovala je je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i glumac osječkog HNK-a Darko Milas. Program se zbog epidemiološke situacije i ove godine održava izvan bolnice, umjesto unutar bolničkog kruga kako je bio običaj do izbijanja pandemije koronavirusa.

Nakon prigodnog programa hodnjom dugom 5,5 kilometara od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata,  danas, na 30. obljetnicu sloma obrane Vukovara tisuće okupljneih odaju počast žrtvi Vukovara i Vukovaraca, posebno žrtvi njegovih poginulih, ubijenih i nestalih branitelja i civila.

U koloni zajedno hodaju predsjednik Milanović, premijer Plenković, predsjednik Sabora  Jandroković i vukovarski gradonačelnik Penava. 

Križni put hodočasnike pristigle u grad heroj iz svih krajeva Hrvatske te BiH, Vojvodine i drugih zemalja, vodi današnjom Županijskom, Strossmayerovom i Ulicom dr. Franje Tuđmana, potom preko Trga hrvatskih branitelja i Radićeve ulice do Trga Slavija i duž duge, duge Ulice bana Josipa Jelačića do groblja,  istim pravcem kojim su 19. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i sloma obrane grada, tjerani preživjeli građani Vukovara u logore, stratišta, u šestogodišnje progonstvo.

Hodočasničku trasu su učenici vukovarskih osnovnih škola prije početka hodnje jutros sa tisućama upaljenih svijeća pretvorili u „Put sjećanja i svjetlosti”, a na čelu Kolone sjećanja je zastava 204. vukovarske brigade koju časno, već godinama, nosi vukovarski branitelj Ante Dugan-Samuraj.  Za zastavom hode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih vukovarskih branitelja, vojni invalidi i bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora.

Molitvu na memorijalnom groblju predvodit će nadbiskup đakovački i osječki metropolit Đuro Hranić, a misu zadušnicu pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Državna izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je 20. studenoga agresor ubio 200 ranjenika i civila dan ranije odvedenih iz vukovarske bolnice.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima koje je prikupio Franjevački samostan u Vukovaru, ubijeno, poginulo i nestalo 2717 branitelja i civila počela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske a i drugih zemalja, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply