TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Udžbenici u Zagrebu i dalje besplatni, cijene vrtića neće rasti

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Udžbenici u Zagrebu i dalje besplatni, cijene vrtića neće rasti

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kompenzacijske mjere za obitelji kojima se ukida status roditelja odgojitelja, zagrebački učenici i dalje će imati besplatne udžbenike, a cijene vrtića neće rasti.

“Ako će biti riječ o socijalno ugroženim obiteljima, tada nastupaju socijalne mjere Grada Zagreba, ali i države, koje se do sada nisu primjenjivale zbog mjere roditelj odgojitelj”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare odgovarajući na kritike zbog ukidanja mjere koja je do sada stajala Zagreb 1,6 milijardi kuna.

Umjesto za treće povećava se naknada za prvo dijete

Djeca će ići u dječje vrtiće, majke će se sada moći zaposliti, a kako će točno izgledati kompenzacijske mjere Tomašević će detaljno objasniti idućeg utorka, kada će predstaviti gradski proračun za iduću godinu.

Gradit će se novi vrtići, a sve će, kaže, biti predstavljeno u trogodišnjem planu investicija u dječje vrtiće, u kojima bi se ubuduće trebao poštivati državni pedagoški standard. “Nije se razmišljalo o povećanju cijena vrtića”, istaknuo je.

Vezano uz kritike iz oporbe zbog ukidanja pomoći za treće dijete od 54.000 kuna, rekao je da u pomoći za novorođenčad nema nikakvih ušteda jer je isti iznos predviđen i sljedeće godine, oko 80 milijuna kuna. No, umjesto za treće povećava se naknada za prvo dijete.

Što se tiče kritika iz HDZ-a podsjetio je da zagrebački HDZ 2019. godine nije podržao strategiju demografskog razvoja Zagreba upravo zbog mjere roditelj odgojitelj, da bi danas napravili kopernikanski obrat i rekli da je to “super mjera”.

Ustvrdio je da se iznos koji se mjesečno izdvajao za roditelje odgojitelje približio iznosu za plaće više od 6000 radnika u dječjim vrtićima. Ističe kako ni tu nije riječ o uštedama jer će se taj novac koristiti za proširenje vrtićkih kapaciteta.

Ne boji se tužbi, ne radi se o stečenim pravima

Demografska politika u Hrvatskoj ne može funkcionirati na lokalnoj razini jer dolazi do depopulacija drugih krajeva, obitelji iz provincije dolaze u gradove koji imaju demografske mjere poput Zagreba, kaže Tomašević.

Nije zabrinut zbog eventualnih tužbi roditelja odgojitelja jer nije riječ o stečenim pravima koja bi se temeljila na zakonu, već o pomoći koja se temelji na odluci bivšeg gradonačelnika.

“Ne postoje ugovori s roditeljima odgojiteljima, ne vidim kako bi se to pravno tužbom moglo nadoknaditi”, rekao je Tomašević.

Što se tiče besplatnih udžbenika za zagrebačke školarce, ništa se neće mijenjati ni iduće školske godine. Udžbenici za srednjoškolce ostaju besplatni, kao i radni materijali za osnovnoškolce.  

Tomašević kaže da je bivša gradska vlast u proračunu trostruko umanjila iznos za kupovinu udžbenika, a sada je taj iznos trostruko podignut i namaknut na temelju predviđenih ušteda. 

“Sljedeća godina bit će godina stabilizacije zbog velikog iznosa koji moramo platiti za servisiranje duga, ali unatoč tome bit će i razvojnih projekata, kako bismo 2023. i 2024. imali mjesta za razvoj i investicije”, rekao je Tomašević o gradskom proračunu za iduću godinu.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply