GRADSKA SKUPŠTINA/TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Grad će funkcionirati, ali ne po modelu kao do sada

GRADSKA SKUPŠTINA/TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Grad će funkcionirati, ali ne po modelu kao do sada

Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare nakon aktualnog sata u Gradskoj skupštini na kojem je prvi puta iznio podatak o dugovanju Zagreba, koji iznosi 8,6 milijardi kuna, dok je iznos nepodmirenih računa 860 milijuna kuna.

-Grad će funkcionirati, ali ne može nastaviti više s ovakvim modelom. Ovakav model je neodrživ i što se tiče grada i što se tiče gradskih poduzeća. Sljedećih nekoliko tjedana prezentirat ćemo javnosti brojne mjere koje će imati veze i sa gradskim proračunom i planom poslovanja Zagrebačkog Holdinga. Objavit ćemo te odluke koje ćemo staviti na javno savjetovanje sve u svrhu da stabiliziramo dug koji raste i isto tako da ga u nekom razumnom roku počnemo i smanjivati.- rekao je gradonačelnik Tomašević.

Grad Zagreb je do sada uspio vratiti u tri mjeseca 350 milijuna kuna državnog duga.

– U zadnja tri mjeseca uspjeli smo vratiti 350 milijuna kuna državi. Mjesečni prihod grada je manji od 700 milijuna kuna, što znači da grad gubi 120 milijuna kuna mjesečno. Tu situaciju koju smo zatekli otežavaju likvidnost financija u gradu. Cijelo vrijeme razgovaramo sa ministarstvom financija i cijelo vrijeme razgovaramo s posebnim bankama. Ti razgovori idu u dobrom smjeru, likvidnost grada će biti poboljšana kada se realizira kredit od 320 milijuna kuna. To nije novi kredit, to je kredit koji je uplaniran u prihode ovog proračuna kada se izglasavao krajem prošle godine. Tadašnja vlast Grada Zagreba je izglasala ovaj kredit, ali se do sada nije realizirao što isto tako utječe na likvidnost Grada Zagreba.- rekao je gradonačelnik Tomašević.

Zbog lošeg financijskog stanja u Holdingu nisu isključena poskupljenja, a koja će to poskupljenja biti, još uvijek nije poznato.

– Uprava holdinga će u slijedećih nekoliko tjedana izaći s planom poslovanja. Radimo analize kako bi uskladili plan Holdinga s proračunom Grada Zagreba i jednostavno nije ništa isključeno, niti što se tiče poskupljenja usluga. Možda će se promijeniti model naplate parkinga, ZET još uvijek nema novu upravu, voda je u zadnjih petnaest godina poskupila puno puta, nemamo puno prostora za poskupljenja. – zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply