GRADSKA SKUPŠTINA: Na petoj sjednici na dnevnom redu zaključak o zaduživanju Grada Zagreba, polugodišnji izvještaj Holdinga

GRADSKA SKUPŠTINA: Na petoj sjednici na dnevnom redu zaključak o zaduživanju Grada Zagreba, polugodišnji izvještaj Holdinga

Na petoj sjednici Gradske skupštine nalazi se 47 točaka dnevnog reda, plus devet točaka po hitnom postupku od toga sedam točaka po hitnom postupku odnosi se na stipendije, preostale dvije točke odnose se na imenovanje članova Savjeta za socijalnu skrb i prijedlog imenovanja ravnatelja Centra mladih “Ribnjak”.

Oporbeni zastupnici tražili su da izvještaj o Holdingu bude prva točka dnevnog reda zbog interesa javnosti.

“Mi u HDZ-u smatramo da je to normalno, politički kolegijalno i nešto što bi se zvalo gospodska politika. Ovo je nastavak jednog aktivizma i rješavanja problema preko koljena”, rekao je Herman. 

Na pitanje kako komentira to što je gradonačelnik Tomašević izjavio kako je možda djelomično i licemjerno što dio oporbenih zastupnika traži izvješće o Holdingu, a bili su upoznati s radom Holdinga, odgovorio je da ako je u izvješću o Holdingu koje oni traže sve čisto, onda ne vidi razloga zašto o tome ne bi raspravljali kada su svi mediji na sjednici.  

“Nama je jako važno da mediji, koje smatramo da su izrazito važni za stabilnost Grada Zagreba, za uredan protok informacija, budu prisutni na tim točkama, a ako te točke budu u 22 ili 23 sata jasno je da pozornost medija neće biti u tolikoj mjeri koliko mi želimo da bude”, istaknuo je Herman.

“Ako je to od nas licemjerno, onda ponovno pozivam gradonačelnika Tomaševića neka te točke o stanju u Holdingu, koje je predložila oporba, budu točke 1, 2 i 3, pa ćemo raspravljati o našoj licemjernosti ili našoj nelicemjernosti na samom početku Gradske skupštine, pred svim medijima, poručio je Herman.

Herman: Dnevni red upućuje da se ovdje nešto skriva 

Ocijenio je da ovakvim stavljanjem tih točaka na sam kraj dnevnog reda ima osjećaj da se ovdje nešto skriva.

Na 5. sjednici Skupštine gradski zastupnici bi u čak četiri točke predloženog dnevnog reda trebali raspravljati o Zagrebačkom holdingu. 

Integrirano polugodišnje izvješće Uprave Holdinga, s financijskim izvještajima za prvih šest mjeseci ove godine, trebali bi im predstaviti aktualna Uprava. Najavljeno je da će uvodno izlaganje podnijeti Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

O stanju u Holdingu trebali bi raspravljati i u tri točke koje je predložila oporba – Klub gradskih zastupnika Mosta, Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a te 16 gradskih zastupnika. 

Na predloženom dnevnom redu 5. sjednice Gradske skupštine među ostalim je i prijedlog gradonačelnika Tomaševića o novom zaduživanju Grada Zagreba za 326,5 milijuna kuna, kod kluba četiri banke po kamatnoj stopi od 1,9 posto godišnje, dvije godine poček +5 godina u 10 jednakih polugodišnjih rata.

Navodi se da će se kreditna sredstva koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja gradnje i održavanja nerazvrstanih cesta, izgradnju objekata društvene djelatnosti, sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu te za novosagrađene odgojno-obrazovne objekte. 

Gradski zastupnici bi između ostaloga trebali raspravljati i o prijedlogu gradonačelnika o polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna te o Tomaševićevu prijedlogu programa “Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području Grada Zagreba”, za razdoblje od 2022. do 2024.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply