HSLS traži hitno restrukturiranje Holdinga i analizu upravljačkih struktura

HSLS traži hitno restrukturiranje Holdinga i analizu upravljačkih struktura

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić u srijedu je od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražio hitno restrukturiranje Zagrebačkog holdinga i dubinsku analizu njegovih upravljačkih struktura, kako bi se vidjelo ima li osoba u sukobu interesa.

“Hoćemo i hitno restrukturiranje Nadzornog odbora. Ako idemo u restart Gradske uprave i Holdinga treba napraviti i čisti restart cijelog Holdinga i Nadzornog odbora da ne bi sutra članovi Nadzornog odbora bili u sukobu interesa prema novom zakonu koji će biti donesen sigurno do kraja ove godine”, poručio je Klasić.

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Zagrebački holding je u terminalnoj fazi i treba novi, transparentni početak” istaknuo je kako je očito da je Nadzorni odbor uz Gradsku upravu htio “iza zavjese” voditi politiku Holdinga.

Ustvrdio je da Holding u restrukturiranju i unutarnjem potencijalu treba naći sredstva za pokrivanje svojih dugova, “a ne u isisavanju novaca od građana”, kroz povećanje računa za režije.

“Vatrogasne mjere u Holdingu trebaju biti prodaja nefunkcionalne imovine Grada i Holdinga jer su danas Paromlin, Sljeme i Gredelj mrtva investicija na papiru. U Holdingu je višak od 15 do 20 posto zaposlenika – ili će se krenuti na uštedu njihovih materijalnih prava ili viška zaposlenika u nabujaloj administraciji”, istaknuo je Klasić.

Gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić rekao je kako je član Nadzornog odbora Ratko Bajakić suvlasnik, ima dionice, govori da je samo 0,5 posto u trgovačkom društvu Lanište koje upravlja sportskom dvoranom Arena.

“Tih samo 0,5 posto posto je godišnji promet oko 66 milijuna kuna – znači to je skoro četiri milijuna kuna promet koji bi bio ekvivalent njegovom dijelu udjela u tom trgovačkom društvu. Prema tome, u ovom trenutku to je nemoralno, a za tri mjeseca bit će i protuzakonito”, naglasio je Jelić.  

Za situaciju u Holdingu naveo je da su “fiktivnim natječajem postavljeni stručni ljudi koji će imati odgovornost, a ljudi u sjeni u paralelnom sustavu upravljanja će imati ovlasti”.  

Potvrdno je odgovorio na pitanje otežava li restrukturiranje Holdinga dug od oko pet milijardi kuna naslijeđen od bivše Uprave te kazao kako su veliki problemi naslijeđeni, ali da je prošlo više od tri mjeseca, a ne vide hrabre poteze.

Ocijenio je da su gradske vlasti mogle same bez natječaja odabrati svih pet članova Uprave Holdinga, ali onda i preuzeti odgovornost.  

Jelić je pozvao Tomaševića da pokaže hrabrost i odlučnost kako bi se vidjeli financijski rezovi prvenstveno na rashodovnoj strani, te pojača prihodovna stranu jer Grad grca u dugovima, a u posjedu je nefinancijske imovine od preko 14 milijardi kuna.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply