Za magistralni cjevovod u Selskoj nema dokumentacije – pa ni sanacije

Za magistralni cjevovod u Selskoj nema dokumentacije – pa ni sanacije

Vodoopskrbna mreža u Zagrebu u idućem će razdoblju biti sanirana u okviru 33 projekta iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), no u to nije uključena sanacija magistralnog cjevovoda na Selskoj cesti jer za njega nije dovršena dokumentacija.

Zaključak je to sastanka koji su u srijedu održali zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na temu sanacije vodovodne mreže u Zagrebu, nakon dva puknuća magistralnog vodovodnog cjevovoda na području Selske ceste u proteklih nekoliko dana. 

“Zagreb će biti financiran u okviru 33 projekta iz NPOO-a koja su dostavljena Ministarstvu i Hrvatskim vodama. Nažalost, projekt Selska nije među tim projektima”, izjavio je Ćorić nakon sastanka.

Rekao je da se gradonačelnik Tomašević obvezao u kratkom roku pristupiti izradi dokumentacije za sanaciju vodovodne mreže u najvećem dijelu Zagreba, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode će i dalje inzistirati na sufinanciranju sanacije.

Dodao je da je taj program počet 2018., sa 100 milijuna kuna na godišnjoj razini i napomenuo da – dok se ne dogode takve situacije poput puknuća cijevi – sanacija vodovodne mreže najčešće nije top-tema na stolovima jedinica lokalne samouprave i lokalnih vodovoda.

Svjesni smo činjenice da gubici vodovodne mreže u Hrvatskoj iznose 50 posto i to ne treba tolerirati, poručio je Ćorić.

Tomašević je također potvrdio da bi se novčana sredstva u kratkom roku mogla povući za one projekte koji su potpuno spremni.

“Što se tiče Selske, dokumentacija nije još spremna i nastojat će se dovršiti u najkraćem roku”, rekao je Tomašević.

Direktor “Vodoopskrbe i odvodnje” Marin Galijot ovih je dana izjavio medijima da će oko dvije godine trajati priprema dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog cjevovoda, dugog oko sedam kilometara, koji ide od Jadranskog mosta do vodospreme Sokolovac na Svetom Duhu. 

Tomašević je ustvrdio i da je problem u tome što razvoj vodovodne mreže nije pratio razvoj grada.

“Nama curi 50 posto vode iz cijevi, na području Zagreba i cijele Hrvatske, pa to postaje i financijsko pitanje s obzirom na novu europsku direktivu koja će kažnjavati vodovodna poduzeća za takve gubitke iz mreže”, upozorio je gradonačelnik.

Poručio je i da sanacija vodoopskrbe postaje utrka s vremenom jer se mora što brže krenuti u investicije.

“Investicije vrijedne desetke milijuna kuna mogu krenuti odmah. Što se tiče sanacije vodoopskrbne mreže, tu se očekuje 10-postotno subvencioniranje Zagreba, 80-postotno od strane EU i 10 posto od strane Hrvatskih voda”, rekao je Tomašević ocijenivši to primjerenim. 

Ćorić i Tomašević razgovarali su također o gospodarenju otpadom u Zagrebu, odnosno investicijama na tom području iz NPOO-a, o sortirnici, kompostani i izgradnji centra za gospodarenje otpadom.

“Vidjet ćemo još na idućim sastancima u kojem omjeru i u kojem roku bi se to moglo financirati tako da se konačno maknemo s mrtve točke i napravimo prva postrojenja nakon dugo vremena”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply