Natječaj za Nagradu za promicanje prava djeteta

Natječaj za Nagradu za promicanje prava djeteta

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspisalo je natječaj za dodjelu “Nagrade za promicanje prava djeteta” u 2021., te je pozvalo fizičke i pravne osobe da predlože svoje kandidate za Godišnju i Nagradu za životno djelo.

Godišnja nagrada namijenjena je pojedincima i/ili grupi pojedinaca za najznačajnija ostvarenja u promicanju prava djeteta, za ostvarenja koja su bila objavljena ili predstavljena tijekom protekle godine, te onima koji uživaju ugled uzornih stručnjaka i radnika.

Dodjeljuju se do tri Godišnje nagrade u obliku povelje i u novcu.

 Nagradu za životno djelo mogu dobiti istaknuti pojedinci čiji rad predstavlja trajan doprinos promicanju prava djeteta, onima koji su pridonijeli zaštiti prava i interesa djeteta u duljem razdoblju, odnosno onima čija djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske, onima koje obilježava javna prepoznatljivost i priznatost njihovih uspjeha i postignuća trajne vrijednosti. 

 Ta se Nagrada dodjeljuje se u obliku medalje, povelje i u novcu.

 Fizičke i pravne osobe svoje prijedloge za dodjelu Nagrade upućuju Ministarstvu, Upravi za obitelj i socijalnu politiku, a to mogu učiniti u roku od 15 dana od objave natječaja u Narodnim novinama, dakle od 24. rujna.

 Svake godine 20. studenoga, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta koji se obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, Hrvatska dodjeljuje Nagradu za promicanje prava djeteta.
 Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument koji je doprinio transformaciji dječjih života diljem svijeta. Obilježavanjem tog dana dodatno se senzibilizira javnost na potrebu zaštite i poštivanja prava djece, čime se stvara plodno tlo za poduzimanje koraka koji bi unaprijedili dječja prava, koja su temeljna ljudska prava i kao takva temelj izgradnje naprednog društva.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply