TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Novac koji je ušteđen, potrošen na “kosture iz ormara”

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Novac koji je ušteđen, potrošen na “kosture iz ormara”

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je za slijedeću sjednicu Gradske skupštine rebalans “fiktivnog i nerealnog” gradskog proračuna te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast “otišle na nove financijske kosture iz ormara” koji nisu bili prikazani u proračunu.

„Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna biti će rebalans proračuna za 2021., odnosno izmjena proračunskih iznosa u odnosu na fiktivni plan proračuna koji je prošla vladajuća većina donijela za ovu godinu”, kazao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

Proračun je fiktivan jer je sama prošla gradska vlast priznala da tijekom ove godine ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin, od čega se planiralo 1,1, milijarda kuna prihoda, ustvrdio je gradonačelnik Tomašević. Dodaje kako tome u prilog ide i činjenica da nikakve aktivnosti nisu poduzete za prodaju tih zemljišta.

„Rebalans je nužan zbog nerealne procjene proračunskih stavki, ali i zbog transparentnog prikaza strukture prihoda i rashoda”, kazao je.

Tomašević je rekao da je nova gradska vlast uspjela ostvariti realne uštede veće od 400 milijuna kuna, no, dodao je, te su uštede “otišle na pokrivanje novih financijskih kostura iz ormara” koji nisu bili prikazani u proračunu ili su prikazani nerealni iznosi.

Primjerice, za subvencije ZET-a Grad Zagreb će morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna, inače će biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekte.

Osim toga, u mjesnoj upravi pojavio se dodatni iznos od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta.

Na stavci domova za starije nedostaje do kraja godine oko 20 milijuna kuna, za mjeru roditelj-odgojitelj, iako su prijave zaustavljene za nove korisnike, 15 milijuna kuna, a stavke za održavanje pruga od 36 milijuna kuna uopće nije bilo u proračunu, naveo je primjere Tomašević.

“Da nismo filtrirali javne nabave, a neke i zaustavili i krenuli s uštedama, po našoj procjeni rashodi proračuna do kraja godine narasli bi za još pola milijarde kuna”, upozorio je.

Istaknuo je da su uštede ostvarene na više strana, na Gradskom uredu za graditeljstvu ušteđeno je 160 milijuna kuna, naveo je primjer. 

“Više od toga nije bilo moguće, budući da treba imati na umu da smo preuzeli grad na polovici proračunske godine, i imajući na umu da je dobar dio troškova nastao u prvoj polovici godine”, poručio je Tomašević. 

Stavka za obnovu u proračunu ostala nepromijenjena 

Tomašević je istaknuo da je u rebalansu proračuna stavka namijenjena za sufinanciranje obnove privatnih zgrada ostala nepromijenjena. 

“Nismo smanjivali iznos koji je bio predviđen u proračunu za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, on je u iznosu od 80-ak milijuna kuna”, kazao je dodavši da će se u sljedećoj godini za obnovu trebati predvidjeli i veći iznos, jer se zbog izmjena Zakona o obnovi očekuje njezino ubrzanje.

Osvrćući se na probleme s obnovom, Tomašević je najavio da će kao oporba u Hrvatskom saboru predložiti da se donošenje odluka o obnovi i njezino provođenje kroz procese javne nabave objedine u jedno javnopravno tijelo. 

“Fondu ili drugoj instituciji trebalo bi dati javnopravne ovlasti da u istoj kući mogu donositi odluke i provoditi ih. Mi ćemo to predložiti kao oporba u Saboru”, rekao je.

Kazao je i kako sljedećeg tjedna očekuje sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na kojem bi trebali razgovarati o sporu oko sljemenske žičare.

Najavio je i kako će se na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine tražiti njezina suglasnost za pripajanje AGM-a Zagrebačkom Holdingu. 

Dolenec: Natječaji za pročelnike tri gradska ureda do 23. rujna

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je raspisivanje natječaja za pročelnike  Ureda gradonačelnika, Ureda za upravljanje imovinom i Gradskog kontrolnog ureda, te pozvala sve zainteresirane kandidate da se jave.

Natječaji za ta tri gradska ureda bit će objavljeni u srijedu, 8. rujna i trajat će do 23. rujna, dok će se natječaji za ostala pročelnička mjesta raspisati nakon što na snagu stupi odluka o preustroju Gradske uprave kojom je smanjen broj ureda sa 27 na njih 16.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply