Počinje škola, među gotovo 460 tisuća učenika je i oko 37 tisuća prvašića

Počinje škola, među gotovo 460 tisuća učenika je i oko 37 tisuća prvašića

Školsko zvono označilo je danas 6. rujna,  početak nove školske 2021./2022. godine za gotovo 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, među njima je i oko 37 tisuća prvašića koji će prvi put sjesti u školske klupe, i za sve učenike nastavom “lice u lice”.

Točan broj prvašića znat će se do kraja rujna kada ih škole upišu u e-maticu, napominju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Za osnovnoškolce i ove su godine osigurani besplatni udžbenici za što je iz državnoga proračuna osigurano 158 milijuna kuna. Kada je pak riječ o drugih obrazovnim materijalima, vrijedit će ista pravila kao prošle godine, jednako kao i za udžbenike za učenike srednjih škola.

Odnosno, određene kategorije učenika srednjih škola imat će besplatne udžbenike u skladu s Odlukom o financiranju udžbenika za učenike srednjih škola čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Dodatno, učenici čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade imaju pravo na besplatne druge obrazovne materijale.

Također, završava se i uvođenje izmijenjenih kurikuluma u škole i to u 4. i 8. razredu osnovne škole (osim STEM predmeta koji su već uvedeni)  i 4. razredu srednje škole, pa su, u skladu s tim, pripremljeni i novi udžbenici.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply