CARNET: e-Dnevnik za učenike i roditelje dostupan i kao mobilna aplikacija

CARNET: e-Dnevnik za učenike i roditelje dostupan i kao mobilna aplikacija

Više od milijun korisnika e-Dnevnika od početka nove školske godine svim će podacima moći pristupiti i putem mobilne aplikacije, priopćio je CARNET.

Pristup podacima u e-Dnevniku bit će brži i jednostavniji, a korisnici će iz aplikacije u kalendar na svojem mobilnom uređaju moći izvesti raspored pisanih provjera znanja te primati obavijesti o novostima, poput upisanih izostanaka ili novih ocjena, navodi CARNET.

Kao i u web aplikaciji, obavijesti o novim ocjenama roditeljima će, iz pedagoških razloga, stizati s odmakom od 48 sati, dodaje.

Učenici se u mobilnu aplikaciju prijavljuju koristeći svoj elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr, dok se roditelji prijavljuju putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica, pod uvjetom da je razrednik u e-Dnevniku ispravno evidentirao podatke o roditelju.

Iz CARNETA napominju da je sučelje e-Dnevnik mobilne aplikacije jednostavno za korištenje i podijeljeno na nekoliko glavnih dijelova u kojima su grupirane pojedine kategorije podataka.

Tako korisnici mogu pregledavati ocjene, upisane izostanke, vladanje, pedagoške mjere, raspored sati, raspored pisanih provjera znanja tijekom školske godine i bilješke koje su predmetni nastavnik ili razrednik unijeli u e-Dnevnik, kao i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Učenici koji uz općeobrazovnu pohađaju i umjetničku školu, u aplikaciji mogu odabrati za koji obrazovni program žele pregledavati ocjene, bilješke i ostale podatke.

Isto tako, učenicima koji su upisani u jedan od međunarodnih programa ili nastavu pohađaju na jeziku nacionalne manjine, dostupne su postavke pomoću kojih odabiru jezik na kojem će biti prikazano sučelje. Dodatna pogodnost je i prikaz izvještaja za one učenike koji su pohađali nastavu za vrijeme bolničkog liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

Odabirom prethodne školske godine svi učenici i roditelji mogu pregledati podatke o uspjehu ostvarenom tijekom proteklih godina.

Iz CARNETA ističu da se razmišlja i o nadogradnji aplikacije pa je tako u planu razvoj funkcionalnosti koje će korisnicima omogućiti generiranje potvrda o školovanju te primanje većeg broja obavijesti o novostima poput nove pisane zadaće, izmjene rasporeda i slično.

Osim toga, e-Dnevnik sustav se otpočetka kontinuirano razvija u skladu s potrebama i prijedlozima korisnika te zahtjevima Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je nakon mobilne aplikacije za učenike i roditelje u planu i razvoj e-Dnevnika za nastavnike sa značajnim brojem novih funkcionalnosti.

98 posto škola u Hrvatskoj koristi e-Dnevnik

CARNET podsjeća da je e-Dnevnik prvi put uveden početkom školske godine 2011./2012. u tri srednje škole u obliku web aplikacije koja ima sve funkcionalnosti razredne knjige uz dodatne prednosti koje pruža upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Razrednicima, nastavnicima i ravnateljima e-Dnevnik je omogućio izradu različitih izvještaja o ocjenama, izostancima i drugim podacima na brz, jednostavan i pouzdan način te osigurao povezivanje s drugim sustavima u svrhu optimizacije poslovnih procesa i dostupnosti podataka iz pedagoške dokumentacije.

Danas je u sustav uključeno 1338 osnovnih i srednjih škola, odnosno njih 98 posto. Trenutačno se u njemu nalazi 27.000 razrednih knjiga koje koristi 52.000 nastavnika. Svakodnevno ga koristi i oko 450 000 učenika te njihovi roditelji, a e-Dnevnik mjesečno zabilježi oko 3 milijuna njihovih prijava u sustav, ističu iz CARNET-a.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ilustracija

Tagged with

Leave a Reply