Tomašević: Osigurani udžbenici i sredstva za pomoćnike, kreće građanski odgoj

Tomašević: Osigurani udžbenici i sredstva za pomoćnike, kreće građanski odgoj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da su nabavljeni besplatni udžbenici i radni materijali za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurana su sredstva za veći broj pomoćnika u nastavi i kreće se u uvođenje građanskog odgoja u škole.

Grad Zagreb nabavio je gotovo 800.000 udžbenika i drugih obrazovnih materijala za oko 100.000 učenika, u vrijednosti od 75 milijuna kuna, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare naglasivši da se stečena prava vezana za besplatne udžbenike ne mijenjaju.

Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi, gradonačelnik je poručio da je iz Europskog socijalnog fonda povučeno 20 milijuna kuna, a tim će se novcem financirati 439 pomoćnika i tri stručna komunikacijska posrednika za 471 učenika. Uz to iz proračuna će se financirati dodatnih 486 pomoćnika i tri stručna posrednika za 578 učenika.

„Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika, što je najviše do sada, kao i šest komunikacijskih posrednika, za ukupno 1049 učenika”, kazao je .

Dodao je  kako će za učenike koji su dislocirani zbog radova na školama pogođenim potresom i dalje biti organiziran redoviti prijevoz.

U vezi imenovanja članova školskih odbora srednjih i osnovnih škola izvijestio je da se na javni natječaj za 400 mjesta dosad javilo 2300 ljudi. „Zadovoljni smo interesom koji pokazuje da su građani zainteresirani sudjelovati u upravljanju gradom, iako su naknade smanjene”, rekao je gradonačelnik.

U tijeku su pripreme za uvođenje građanskog odgoja u škole, a ovisno o iskazanom interesu moguće je da se uvede već ove školske godine, najavio je.

Tomašević je izvijestio kako je ove godine za upise u dječje vrtiće zaprimljeno 8663 zahtjeva, oko 200 više nego prošle godine, a upisano je 7086 djece, 500 više nego prošle godine. Najavio je također do kraja pedagoške godine upis u vrtiće još oko 550 djece.

Najavio je za sljedeći tjedan i raspisivanje prvog javnog natječaja za pročelnike tri gradska ureda – Ureda za upravljanje imovinom, Ureda gradonačelnika i Gradski kontrolni ured, te podsjetio da je u tijeku natječaj za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply