GRADSKA SKUPŠTINA: Otpad, vrtići, Holding na aktualnom satu

GRADSKA SKUPŠTINA: Otpad, vrtići, Holding na aktualnom satu

Treća sjednica Gradske skupštine započela usvajanjem dnevnog reda na kojem su našli čak 12. točaka koje su predložene po hitnom postupku, sve te točke uvrštene su na dnevni red.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da nema problema s uvrštenjem svih predloženih točaka na dnevni red. 

“Ja se ne sjećam, dok sam bio oporbeni zastupnik, da je ikada vladajuća većina pustila neki prijedlog koji sam uputio po hitnom postupku na dnevni red, uopće da se o njemu raspravlja. No, u duhu da imamo čak 12 točaka po hitnom postupku i od strane vladajućih i od strane oporbe nemam nikakvog problema da se sve točke uvrste na dnevni red”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Aktualni sat na sjednici Gradske skupštine obilježen je pitanjima gradonačelniku o novoj školskoj godini, kao i pitanju poštivanja pedagoškog standarda u gradskim vrtićima te problemu gospodarenja otpadom.

Na pitanje zastupnice Daniele Širinić (Zagreb je naš!) o kapacitetima vrtića u Zagrebu, Tomašević je kazao da će zbog činjenice da je ove godine u gradske vrtiće upisano 500 djece više nego prošle grad zaposliti dodatne odgojitelje. 

“Uz napore Gradskog ureda za obrazovanje, unatoč tome što je bilo 200 zahtjeva za upis djece više ove godine u odnosu na prošlu, upisano je 500 djece više nego prošle godine”, rekao je i dodao da će grad ići u zapošljavanje takozvanog trećeg odgojitelja po skupinama u dječjim vrtićima, 

Kao srednjoročno rješenje najavio je izgradnju šest vrtića koji su u fazi javne nabave ili ishođenja građevinske dozvole, poput onih u Svetoj Klari i Sesvetskom Kraljevcu, a kao dugoročno planirana je izgradnja novih vrtića sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Odgovarajući nezavisnom zastupniku Renatu Peteku gradonačelnik je kazao kako će vrlo brzo biti riješena procedura za odabir pomoćnika u nastavi, pa će grad ukupno u osnovnim i srednjim školama angažirati njih 925, a radi se na njihovoj obuci.

U odgovoru na pitanje kako će moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj utjecati na pedagoški standard u vrtićima, Tomašević je kazao da se za plaće odgojitelja mjesečno izdvaja 60 milijuna kuna, a za oko 5600 korisnika mjere roditelj-odgojitelj mjesečno ide oko 43 milijuna kuna. 

Vuković i Samodol zaposleni na ugovor o pravima i obvezama

HDZ-ovog zastupnika Maria Župana zanimalo je koju vrstu ugovora imaju članovi Uprave Zagrebačkog holdinga te je li riječ o ugovoru o djelu, na što je Tomašević odgovorio da su predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Ante Samodol zaposleni temeljem “ugovora o pravima i obvezama”. 

Zastupnik Trpimir Goluža ocijenio je da proklamirana zelena politika Sesvetama donosi novi glomazni otpad, upozorivši na problem Kožare u naselju Soblinec. Tomašević je ponovio da je skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu samo privremeno rješenje.

“Firma postoji u Sesvetskom Kraljevcu godinama, desetljećima. Ono što smo mi napravili jest da samo privremeno skladištenje dok ne uspostavimo sustav sa svim dozvolama i drobilicom”, istaknuo je te poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje ekoloških propisa. 

“Ako to možemo spriječiti, spriječit ćemo”, ustvrdio je Tomašević i dodao da grad nema inspekcijsku nadležnost, već se kršenjem ekoloških propisa moraju baviti državne institucije.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ

15 item(s)

Leave a Reply