TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: U ponedjeljak kreće javni natječaj za članove školskih odbora

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: U ponedjeljak kreće javni natječaj za članove školskih odbora

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će sljedeći ponedjeljak biti raspisan javni natječaj za izbor članova školskih odbora, novim modelom preko javnog natječaja izabrat će se oko 400 članova školskih odbora, a 200 iz redova mjesne samouprave.

Tomašević je u utorak na konferenciji za novinare izjavio da će se prema novom modelu odabira članova školskih odbora od tri člana koji u njima sudjeluju kao predstavnici osnivača, odnosno Grada Zagreba, po jedan birati iz redova predstavnika mjesne samouprave, a po dva putem javnog natječaja. 

Uz oko 400 članova odbora putem javnog natječaja, iz redova mjesne samouprave imenovat će se oko 200 članova na prijedlog predsjednika mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti.

Manje naknade članovima upravnih vijeća gradskih ustanova

Tomašević je najavio smanjenje naknade članova upravnih vijeća gradskih ustanova, među kojima su i školski odbori, vrtići, kulturne ustanove, a odluka o smanjenju naknada objavit će se uskoro kako bi visinu naknade znali i oni koji će se javiti na javni natječaj. 

“Naknade za školske odbore će se smanjivati, no ne mogu reći detaljno koliko. U isto vrijeme smanjivat ćemo naknade i za članove upravnih vijeća gradskih ustanova – vrtića, kulturnih ustanova, a detalje ćemo objaviti na vrijeme”, kazao je. 

Odgovarajući na pitanje o zbrinjavanju otpada u Zagrebu, Tomašević je istaknuo da u Zagrebu “gori” situacija sa zbrinjavanjem biootpada i glomaznog otpada. Nova javna nabava pokrenuta je za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu po ubrzanoj proceduri, a ona za zbrinjavanje glomaznog otpada je u tijeku, rekao je. 

“U isto vrijeme nova Uprava Zagrebačkog holdinga radi na tome da se glomazni otpad što više zbrinjava od strane Čistoće”, poručio je Tomašević.

Izmjena kriterija o zakupu gradskih poslovnih prostora

Tomašević je najavio izmjenu kriterija prema kojima se u zakup daju poslovni prostori u vlasništvu grada, istaknuvši da se povećanjem cijena zakupa, koje su trenutno vrlo niske, mogu povećati prihodi grada. 

“Ne vidim nikakvu logiku da se komercijalnim subjektima koji imaju milijunske prihode iznajmljuje prostor od više stotina kvadrata za nekoliko tisuća kuna”, kazao je i dodao da će Grad uskoro poraditi i na naplati potraživanja od zakupnine i komunalne naknade koja nisu naplaćena. 

Izvijestio je i da su još u tijeku razgovori s pročelnicima u Gradskoj upravi koji su trebali dati prijedloge za uštede u gradskom proračunu uoči rebalansa. Novi krug razgovora pokrenut je nakon što su pročelnici dali prijedloge kojima nije bio zadovoljan, ali se konačni prijedlozi, naveo je, još uvijek “bruse”. 

“Približavamo se iznosu koji je realniji i bolji, koji je otprilike dvostruko veći od onoga što su pročelnici prvi put predložili. No, ne bih još išao s brojkama”, poručio je Tomašević.

Odobren projekt za financiranje pomoćnika u nastavi

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je Gradskom uredu za obrazovanje odobren projekt od 16,5 milijuna kuna koji se preko poziva resornog ministarstva financira iz EU fondova za pomoćnike u nastavi. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je kako osobno obilazi osnovne i srednje škole u kojima je u tijeku sanacija nakon potresa.

Dodao je da mobilni timovi Grada Zagreba još uvijek obilaze zgrade oštećene u potresu, u prvom ciklusu obići će 980 od 1200 zgrada koje imaju crvenu naljepnicu, a nakon toga krenuti na one sa žutim naljepnicama.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply