TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Većina starih pročelnika nije na vodećim pozicijama

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Većina starih pročelnika nije na vodećim pozicijama

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je na redovnoj konferenciji za novinare, da 11 od 27 pročelnika u Gradskoj upravi više nije na svojim pozicijama, umjesto njih iz redova zaposlenika uprave imenovani su v.d. pročelnici, a “tranzicijska situacija” trajat će do reorganizacije gradske uprave. 

“Nama je bilo bitno da neki od njih ne budu više na tim pozicijama, da nemaju ovlaštenje potpisa”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije govoreći o potezima u posljednja dva mjeseca. 

Naglasio je da će “tranzicijska situacija”, u kojoj neki pročelnici odlaze, a većina ih je raspodijeljena na druga radna mjesta, trajati privremeno. Nakon raspisivanja natječaja za nove pročelnike, što je povezano s preustrojem Gradske uprave koja stupa na snagu 31. listopada, ići će se i u reviziju sistematizacije radnih mjesta za svaki gradski ured. 

Pojasnio je da su v.d. pročelnici izabrani iz redova zaposlenika uprave jer tako nalaže zakon, a bivši su preraspodijeljeni jer na to imaju pravo prema ugovoru o radu. Dodao je i da je pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, koja je osumnjičeni u aferi advent, dala ostavku.  

Tomašević: Vjerojatno će se trebati mijenjati Zakon o obnovi

Komentirajući obnovu nakon potresa u Zagrebu, Tomašević je rekao da nitko njome ne može biti zadovoljan jer je u procesu mnogo problema te istaknuo da se bez sustavnog rješenja na razini države, obnova neće znatno pomaknuti. 

“Mi možemo za svaki tjedan u posljednja dva mjeseca reći što smo napravili da se obnova ubrza. Međutim, ključno je da, pošto Grad Zagreb nije u potpunosti odgovoran za obnovu, tu bude dobra suradnja”, istaknuo je. 

Napomenuo je i kako će treba promijeniti i program mjera koji propisuje fiksne i nerealne cijene za koje se na tržištu ne mogu dobiti radovi, a da će se vjerojatno morati mijenjati Zakon o obnovi.
“Već je najavljeno da će se mijenjati program mjera, to podržavamo. Međutim, veći pregled zakonskih ograničenja ima Ministarstvo graditeljstva, a ne mi”, istaknuo je Tomašević dodavši da vjeruje kako će se o promjeni zakona postići dogovor sa saborskom većinom.  

Tomašević je izvijestio i da je upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak jučer izabralo novu v.d. ravnateljicu bolnice Dušku Markov Glavaš, a da će uskoro biti raspisan natječaj za ravnatelja bolnice o čijem će izboru odlučiti isključivo Upravno vijeće. 

“Do mene dolaze razni zahtjevi za sastanke od raznih osoba koje se žele kandidirati za ravnatelja. Nemam namjeru imati takve sastanke, nije moje da odlučim tko će biti novi ravnatelj, ne mislim se sastajati s potencijalnim kandidatima za ravnatelje”, rekao je Tomašević 

 Dodao je da će se bivši ravnatelj bolnice Boro Nogalo, s obzirom na sudsku presudu, vratiti u bolnicu na svoje radno mjesto. 

Obustavljaju se pozivi za jednokratne potpore udrugama

Upitan zašto je Grad ukinuo manifestaciju Cafe de Matoš na Mažuranićevom trgu, Tomašević je istaknuo da je tako odlučilo povjerenstvo jer je procijenilo da takva gradska površina ne zaslužuje biti u zakupu za ugostiteljsku djelatnost tri mjeseca, što će ubuduće biti nekakva praksa. Dodao je da manifestacija nije ukinuta, već im nije produljeno vrijeme zakupa. 

Najavio je i da će Grad Zagreb nakon 31. srpnja, zbog ušteda u gradskom proračunu, obustaviti pozive za jednokratne potpore udrugama, istaknuvši da trenutno 10 gradskih ureda ima takve pozive. Obustavljaju se zbog dodatnih ušteda u gradskom proračunu.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da je izrađen “elaborat za uređenu migraciju” svih podataka vezanih uz obnovu, čijim će prihvaćanjem administriranje procesa obnove biti puno brže i efikasnije. 

Izmijenjen je i sastav Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, umjesto Danijele Dolenec, načelnik je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, a u sastav Stožera ulazi i predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga te ravnatelj bolnice Sveti Duh.

Tekst: HINA/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply