22. sezona ljetne Scene Amadeo od 17. kolovoza do 10. rujna

22. sezona ljetne Scene Amadeo od 17. kolovoza do 10. rujna

Zagrebačka ljetna Scena Amadeo u 22. sezoni koja će se odvijati u atriju Galerije Klovićevi dvori predstavit će, od 17. kolovoza do 10. rujna, dvanaest vrhunskih koncerata u izvedbi renomiranih hrvatskih umjetnika.

Program 17. kolovoza otvara gitaristički Trio Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić.

Slijedi solistički recital Petrita Çekua (19. kolovoza) te koncert grupa Juerga i Duende i flamenco pjevačice Nine Ćorić (21. kolovoza), posvećen uspomeni na dugogodišnjeg majstora tona Scene Amadeo, pjevača i glazbenika Nenada Jalševca.

Svoj novi album “Šuti i pjevaj”, koji je naišao na oduševljenje publike i kritike, predstavit će kantautorica Sara Renar (24. kolovoza), dok će Ansambl Illyrica na koncertu 26. kolovoza izvesti praizvedbu nove skladbe suvremenog hrvatskog skladatelja i glazbenika Maka Murtića, naručenu specijalno za Scenu Amadeo.

Sam kraj kolovoza obilježit će koncert popularnih Mariachi Los Caballerosa (28. kolovoza) te nastup Mateja Meštrovića (30. kolovoza), najsvestranijeg umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, koji će nastupiti zajedno sa sjajnom sopranisticom Renatom Sabljak.

Program u rujnu otvara sjajni hrvatski pijanist Aljoša Jurinić (1.rujna), koji će nastupiti sa vrhunskim mladim glazbenicima Marcom Grazianijem, Evom Šulić, Hiwote Tadesse i Smiljanom  Mrčelom.

Slijedi, 3. rujna, nastup legende hrvatske jazz i pop glazbe Jimmya Stanića koji će, uz svoju Barbaru, nastupiti uz Kvartet Josipa Cvitanovića. Ove godine, publici će se predstaviti i Ansambl Antiphonus (5. rujna) koji će zajedno sa flautisticom Lucijom Stilinović izvesti djela Debussya, Honneggera, Poulenca, Varèsea, Bozza i Ravela.

Slijedi nastup trija vrhunskih glazbenika u sastavu: Edin Karamazov, gitara, Dani Bošnjak, flauta i Aleksandar Milošev, viola (7. rujna).

Već tradicionalno Scena Amadeo i ove godine pridružit će se humanitarnoj akciji Korak u život, koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog školovanja. Biti će to premjerni nastup Ansambla Lado s Jazzianom Croaticom Borne Šercara na koncertu koji nosi naslov “Ples bure i vatre”, u programu 10. rujna.

Svaki kupac ulaznice za ovaj koncert, čiji ukupni prihod ide u korist akcije, dobit će na poklon originalnu grafiku poznatog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša.

Uz koncerte, Scena Amadeo u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, nastavlja i sa serijom izložbi započetih 2010. godine i posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović.

Ove godine izbor je pao na akademsku slikaricu Ivonu Jurić koja će se u Galeriji Šira u Preradovićevoj ulici predstaviti izložbom slika “Zatvoreni scenarij”. Izložba se otvara 20. rujna, a moći će se pogledati do 2. listopada.

Radi poštovanja epidemioloških mjera, organizator moli posjetitelje da dođu barem pola sata prije koncerta, a posjetiteljima se preporuča da ulaznice kupe na portalu Ulaznice.hr.

Detaljnije informacije o programu Scene Amadeo dostupne su na poveznici www.scenaamadeo.hr.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: ARHIVA/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply