Zagrebačka Gradska skupština prihvatila izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova zaključak o izvješću o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak kojim se traži da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o trenutnoj situaciji u bolnici. 

Odluka je prihvaćena s 38 glasa “za”, protiv nije bio nitko, a dvoje je bilo suzdržanih.

Predlagatelj ovog prijedloga je nezavisni Trpimir Goluža. 

Goluža u svom je izlaganju u ime Kluba zastupnika Mosta naveo probleme s kojima se bolnica suočila u proteklih 10 godina te poručio kako situacija nije dobra i da je bolnica u velikom minusu. 

“Situacija zahtijeva dobro promišljene, odlučne, jasne i brze poteze, u protivnom može se lako dogoditi da izgubimo europski projekt vrijedan 400 milijuna kuna, da Zagreb ima značajan financijski trošak i najvažnije, da djeca ne dobe prostor za vrhunsku zdravstvenu skrb”, rekao je, poručivši kako je slučaj Srebrnjak ogledni primjer načina vladanja bivše gradske vlasti.

Goluža je apelirao na gradonačelnika da pokaže pravednost i dosljednost, podsjetivši ga da gradonačelnik predlaže vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice, a Upravno vijeće ga potvrđuje.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako će izvješće raspraviti na sljedećoj sjednici, a poručio je kako je njegov zadatak da izabere Upravno vijeće koje nije uprava bolnice, nego na neki način nadzorni odbor. 

U obrazloženju prijedloga navodi se i kako je Grad kao osnivač DB “Srebrnjak” odgovoran za funkcioniranje te bolnice, a nedavna uhićenja koja su zahvatila Upravno vijeće bolnice, kao i ozbiljne optužbe o namještenom natječaju za izbor ravnatelja, značajno ugrožavaju normalno funkcioniranje bolnice te provedbu dobivenog EU projekta “Dječji centar za translacijsku medicinu”.

Goluža traži da se u izvješću zastupnicima da informacija o trenutnom statusu bivšeg ravnatelja dr. Nogala u svjetlu sudske presude kojom je naloženo da se vrati na mjesto ravnatelja.

Traži i informaciju o tome hoće li se poništiti Odluka Upravnog vijeća od 30. lipnja 2020. o imenovanju novog ravnatelja, kao i informaciju o svemu što se planira poduzeti kako bi bolnica normalno funkcionirala i kako se ne bi u pitanje dovela realizacija EU projekta. 

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply