GRADSKA SKUPŠTINA: Sve bitne točke za bolji rad Gradske uprave, podržane

GRADSKA SKUPŠTINA: Sve bitne točke za bolji rad Gradske uprave, podržane

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su  većinom glasova prijedlog o smanjenju plaće predsjednika i potpredsjednika Skupštine, a prihvatili su i prijedlog o smanjenju koeficijenata za obračun plaća pročelnika. 

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine usvojen je s 27 glasova “za”, pet “protiv”, a osam ih je bilo suzdržano. 

Smanjenje gradskih ureda

 Sa 29 glasova “za”, 10 “protiv” i tri suzdržana, izglasan je na sjednici Gradske skupštine preustroj Gradske uprave čime se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16, a odluka na snagu stupa 31. listopada.

Uz Ured gradonačelnika i Stručnu službu, Gradska uprava sastojat će se od još 14 ureda.

To su Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Gradski ured za financije i javnu nabavu, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje, Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, Služba za informacijski sustav i tehničke poslove te Stručna služba Gradske skupštine.

Prihvaćen prijedlog o kratkoročnom zaduživanju

Gradski zastupnici  prihvatili su u većinom glasova prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna. 

Prijedlog je prihvaćen s 27 glasova “za”, osam “protiv”, a suzdržanih je bilo šest.

Grad Zagreb zadužio se kod od kluba banaka kojeg čine Zagrebačka banka,  OTP banka, Privredna banka Zagreb d.d. i  Erste&Steiermärkischebank, uz fiksnu kamatu od 1,4 posto, a rok otplate je jednokratan, najkasnije do 30. srpnja 2022.

 Gradonačelnik Tomislav Tomašević pojasnio je kako ovo ne bi radili da ne moraju.

“Dižemo kredit za likvidnost. Ne znam koga to u ovoj Skupštini iznenađuje budući da su svi kandidati u kampanji jasno govorili o situacijama gdje se materijalni troškovi nisu isplaćivali vrtićima, kazalištima, školama i tako dalje, da je likvidnost bila otežana”, rekao je u izlaganju. 

Tekst: HINA//ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply