Tomašević očekuje da se korupcijska hobotnica raščisti do kraja

Tomašević očekuje da se korupcijska hobotnica raščisti do kraja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da nije iznenađen novom akcijom uhićenja osumnjičenih pripadnika korupcijske hobotnice u Zagrebu, a s obzirom da tih krakova, kako je rekao, ima dosta očekuje da se stvari raščiste do kraja.

Policija i Uskok ranije su izvijestili da su zbog koruptivnih nedjela uhitili pet osoba, među kojima je bivši direktor Gradskih groblja Patrik Šegota koji je nakon odlaska iz te gradske tvrtke zaposlen u Zagrebparkingu. Neslužbeno se doznaje da je uhićena i njegova sestra Tamara Šegota, dvije djelatnice zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama, a pretražen je i ured Šegotinom pomoćniku u Gradskim grobljima Dragi Pleši.

Tomašević je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi vezano za novu akciju uhićenja rekao da je to nešto što je već najavio jer su “krakovi te očite korupcijske hobotnice u Zagrebu i gradskim poduzećima dosta veliki i rasprostranjeni”.

Ponovio je da su i dalje voljni i spremni na suradnju sa svim istražnim tijelima kako bi se, uz presumpciju nevinosti osumnjičenih, svi sumnjivi poslovi i bilo kakve korupcijske radnje raščistile do kraja i kako više ne bi imali reputaciju kakvu ima grad Zagreb.

Nema grada u Hrvatskoj koji ima tranziciju vlasti poput Zagreba

Zagrebački gradonačelnik je primijetio da nema grada u Hrvatskoj koji ima tranziciju vlasti poput Zagreba. “Nigdje nema situacije gdje 40 dana nakon primopredaje vlasti imate tri akcije Uskoka uhićenja i pretresa”, kazao je Tomašević.

Vezano za nepravilnosti u Gradskim grobljima oko sumnjivog natječaja za kućice rekao je da je o tome govorio i kao gradski zastupnik. “To su prihodi Gradskih groblja, a s druge strane imali smo situaciju povećanja cijena za usluge građanima uslijed pandemije. Kao oporba tražili su da se te cijene usklade”, rako je Tomašević koji smatra da su prihodi te podružnice mogli biti veći da nije bilo sumnjivih pogodovanja.

S druge strane, dodao je, obnova je očito bila problematična u GSKG-u, što je isto predmet istrage. Tomašević je rekao da o detaljima ne može govoriti, ali kaže da mu je poznat slučaj poduzetnika koji je u međuvremenu preminuo, a koji je tražio da mu se isplati novac za radove koje je obavio bez pokrića “u smislu dokumentacije”.

“U interesu nam je da se stvar raščisti do kraja, ali ne bi me začudilo da su se tako dogovarali radovi bez natječaja i dokumentacije. Ako je to bio modus operandi mi to želimo prekinuti u svim gradskim poduzećima i gradskoj upravi”, rekao je Tomašević.

Zaposlenici koji nisu sudjelovali u nepravilnostima ne moraju strahovati

Gradskim zaposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i nisu sudjelovali u nepravilnostima poručio je da ne moraju strahovati, a onima koji su zlorabili položaj da to neće tolerirati.

Novinarima je odgovorio da nije bio u kontaktu sa Šegotom otkad je preuzeo vlast, ali je kao zastupnik bio iznimno kritičan prema njegovom vođenju Gradskih groblja.

Rekao je da ne zna zašto se sada sve to otvorilo, a drži ključnim da svi istražni postupci dobiju sudski epilog. “Afera s kućicama je bila nekakav okidač da gradonačelnik traži Šegotinu smjenu, ali ona nije značila udaljenje iz Zagrebačkog holdinga jer je premješten u drugu podružnicu – Zagrebparking”.

Tomašević smatra da je tajming neobičan jer se sve počelo događati nakon smjene vlasti i smrti gradonačelnika Milana Bandića, ali s druge strane, zaključio je kako je “bolje ikad nego nikad”.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply