Renato Petek o uhićenjenima: Radi se o sitnim ribama

Renato Petek o uhićenjenima: Radi se o sitnim ribama

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek u srijedu je za uhićenja pet osoba među kojima je i bivši direktor Gradskih groblja Patrik Šegota rekao da su to “sitne ribe”, očekuje raščišćavanje situacije, a znakovito mu je što se u akciju ide tek nakon smrti Milana Bandića.

“Ide se prema ljudima koji više nemaju funkcije. Tako je to kad HDZ upravlja državom. Ne sjećam se da je ikad itko bio uhićen a da je u tom trenutku trebao HDZ-u”, istaknuo je Petek na konferenciji za novinare. 

Kaže kako je opet uhićen djelatnik Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Zagrebparkinga i još neki djelatnici te da očekuje nastavak svih tih akcija kako bi se u potpunosti rasvijetlila situacija kako je funkcionirala dosadašnja Gradska uprava.

“Vidjet ćemo hoće li neki krak od ovih svih istraga doći do onih koji su obnašali dužnosti u izvršnoj vlasti pokojnog gradonačelnika Bandića”, poručio je Petek.

Kaže da nije niti punih godinu dana prošlo od kada je ta afera o kojoj se najviše pričalo – sa dodjelom kućica na Mirogoju bila u javnosti i tema Gradske skupštine gdje se razgovaralo o ulozi Šegote u tom slučaju. 

“Možemo vidjeti i iz tog primjera da je gospodin Šegota nakon što je smijenjen, kad je pukla ljubav s Milanom Bandićem, bio ‘parkiran’ u Zagrebparkingu tamo na deponiju automobila, bio je zbrinut kao i svi drugi ljudi koji više nisu mogli biti na prvoj liniji i igrati važne uloge u bivšoj Gradskoj upravi”, rekao je.

Petek kaže da je i tada imao više indicija, ne samo oko sumnjivog natječaja za kućice na Mirogoju, već i preprodaji grobnih mjesta koja više nisu imala nasljednike.   

Sve je ovo kikiriki

“No, sve je ovo kikiriki, ovo je sitan novac o kojem se priča, 13.000 kuna ili 23.000 kuna za nekakvu kućicu. U zagrebačkoj blagajni nedostaju milijuni i one najveće afere očekujem da tek budu otvorene – i vezano za gospodarenje otpadom, žičaru, pročistač voda, građevinske dozvole i razne situacije u izgradnji grada gdje je Grad Zagreb oštećen za višemilijunske iznose”, poručio je Petek.  

Smatra da je u RH situacija s pravosuđem na klimavim nogama, postupci traju predugo, ljudi već i zaborave da su neki postupci počeli, a oni nisu došli niti do prvih presuda.

Na pitanje misli li da je HDZ dok je u prošlom mandatu bio dio vladajuće većine sa strankom pokojnog gradonačelnika Bandića mogao učiniti više vezano za tu aferu oko Šegote, odgovorio je da svakako postoji odgovornost HDZ-a, pogotovo politička, jer je HDZ zdušno branio Bandića i “sve ono što se odvijalo, oni su im držali lojtru”. 

Petek kaže da mu je posebno smiješno da HDZ-ovci sada prozivaju gradonačelnika Tomaševića i uspoređuju ga s Bandićem. 

“Nemoguće je usporediti takvu jednu koruptivnu hobotnicu koja je funkcionirala u Gradu Zagreba i koja će tek sada imati sudski epilog nakon njegove smrti i to sa onim manje važnim ljudima koji više nisu na funkcijama, koji su bivši članovi stranke”, kaže Petek.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply