Mislav Herman: HDZ nije zadovoljan s Tomaševićem

Mislav Herman: HDZ nije zadovoljan s Tomaševićem

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) poručio je u srijedu kako su nezadovoljni s novom Gradskom upravom na čelu s Tomislavom Tomaševićem kojem zamjeraju tajna imenovanja, vraćanje uslugama donatorima, ignoriranje javnosti, netransparentnost i drugo.

“Kao neki oporbeni zastupnici trebali bi reći da nam je drago, ali iskreno ću vam reći da nam je žao. Nama je uistinu žao da je to tako i da je to toliko loše. Žao nam je zbog gotovo 200.000 zagrebačkih glasova koji su išli na ideju koja se poput balona od pjene rasprsnula gotovo u prvih 40-ak dana nove Gradske uprave”, rekao je Herman na konferenciji za novinare u povodu sutrašnje prve radne sjednice Gradske skupštine. 

“Tajna imenovanja, davanja poslova od povjerenja osobama od povjerenja, vraćanje uslugama donatorima, potpuno ignoriranje javnosti, potpuna netransparentnost u upravljanju – to je ono što smo dobili, a to je ono što Zagrepčanke i Zagrepčani nisu tražili”, ocijenio je Herman.

Kaže da Tomašević u Gradskoj skupštini ima stabilnu većinu te da bi on sve svoje donatore, sve svoje osobe od povjerenja na “jedan vrlo lagan i legalan način mogao imenovati, međutim on taj put krši – javna imenovanja se obavljaju mimo zakonske procedure a poslovi od povjerenja se daju osobama od povjerenja”. Imali su preko 1000 donatora pa se uistinu nadam, kaže Herman, kako to neće biti i 1000 unosnih poslova ili funkcija. 

“Biti u ovako kratkom vremenu u dva navrata predmetom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je uistinu nešto što nije dobro i čime nismo zadovoljni jer se krši načelo i transparentnosti, a i zakonskih procedura. Zagreb zaslužuje bolje”, poručio je Herman.  

Konstruktivna i oštra oporba

Najavljuje kako će Klub gradskih zastupnika HDZ-a biti konstruktivna i oštra oporba.  

“Vrlo konstruktivno i vrlo oštro ulazimo u ovu prvu radnu sjednicu Gradske skupštine. Ulazimo s jednom svojom točkom i imamo čak 13 amandmana na točku o prijedlogu ustroja i djelokruga gradskih upravnih tijela”, istaknuo je.

Podsjetio je da će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Tomašević predložiti ustroj i djelokrug gradskih upravnih tijela kojim se broj gradskih ureda smanjuje sa 27 na 16, i da to stupa na snagu 31. listopada. 

Herman kaže da HDZ sa svojih 13 amandman želi zadržati postojeća gradska upravna tijela, a tu prije svega misle na Ured za programe i projekte EU, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za branitelje. Predlažu da se izmijeni naziv Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i da se tom uredu doda i resor ali i naziv ‘poljoprivreda i šumarstvo’. 

HDZ na sjednicu ide i sa svojom točkom kojom namjeravaju zadužiti gradonačelnika Tomaševića da u roku od 30 dana imenuje članove Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga sukladno zakonskoj proceduri, točnije da to mora prethodno proći kroz ruke gradskih zastupnika.

Kaže da će HDZ biti i protiv novog zaduženja Grada Zagreba od 400 milijuna kuna. Smatraju da je to kršenje izbornih obećanja jer su očekivali rebalans a ne novo zaduživanje.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply