Tomašević najavio smanjenje plaća pročelnicima i naknada vijećnicima

Tomašević najavio smanjenje plaća pročelnicima i naknada vijećnicima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je preustroj Gradske uprave u kojoj će umjesto  27 biti 16 gradskih ureda, biranje pročelnika i tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga na javnom natječaju te smanjenje plaća pročelnicima i naknada vijećnicima. 

“Plaće pročelnika su anomalija koju je napravio Bandić i to ćemo ispraviti. Plaće pročelnika su od 20.000 kuna naviše, moja plaća je 17.000 kuna, a i posebni savjetnici imaju veće plaće od gradonačelnika. Očito je Bandić imao sustav gdje mu je plaća bila džeparac, a zaradu je ostvarivao na drugi način, kako je rekao Uskok”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Ušteda na plaćama i naknadama od 20 milijuna godišnje

Njegova zamjenica Danijela Dolenec izvijestila je da je raspisan natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga, poštanski rok je istekao jučer, a stiglo je 56 prijava.

Najavila je da će se na idućoj sjednici Gradske skupštine naći prijedlog preustrojstva Gradske uprave sa 16 ureda, umjesto dosadašnjih 27 ureda. Do sada je razriješeno 10 pročelnika, a krajem kolovoza bit će raspisani natječaji za pet pročelnika. 

Priprema se odluka o smanjenju plaća pročelnika i posebnih savjetnika, kao i vijećničkih naknada. Ušteda je na razini 20 milijuna kuna godišnje, rekla je Dolenec.

Tomašević je izvijestio kako su u potpunosti promijenili sastav Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, i najavio da će se ubuduće onemogućiti podnajam za kućice i druge objekte kojima se, prema Uskoku, provodio reket za vrijeme Adventa i nekih drugih manifestacija. 

Također je naglasio da su broj službenih vozila smanjili sa 140 na 40. “Vratili smo sve skupocjene automobile, BMW-e, Mercedese i Audije, a ostavili Megane, Octavije i Corse”.

Nikome nisam dužan niti sam obećao funkciju

Govoreći o nekim spornim potezima, kao što je imenovanje Tomislava Lauca, koji je donirao 10.000 kuna zeleno-lijevoj koaliciji na izborima, u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, Tomašević je poručio kako “nikome nije dužan, niti je ikome obećao da će biti na nekoj funkciji nakon izbora, a kamoli za donaciju od 10.000 kuna”.

Kaže da mu je potpuno nevjerojatno to što su neke stranke prijavile nula kuna donacija i poručuje kako svaka donacija mora biti s imenom i prezimenom i mora biti dostupna javnosti. 

“Ne želim na taj način upravljati gradom niti razmišljati koga ću negdje postaviti i onda savjetovati toj osobi da netko drugi umjesto nje uplati donaciju. To je očito praksa drugih stranaka, ja tako ne želim raditi”, istaknuo je.

Što se tiče angažiranja javne bilježnice Ljubice Čaklović, sestre novog člana Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga Ratka Bajakića, koja je također bila donatorica kampanje Možemo, Tomašević je rekao da je tek prošli tjedan iz medija saznao da je ona donirala kampanju, a da je to znao razmislio bi da im ona ovjerava potpise. 

Povlače se nevjerojatne paralele s Bandićevom vladavinom

Na pitanje koja je razlika između njega i pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Tomašević je odgovorio kako vidi da u oporbi već povlače paralelu između Bandića i njega u ovih 30-ak dana, od kada je na čelu grada, a smatra da su takve paralele nevjerojatne.

U Gradskoj upravi se nalazi Bijeli salon, koji je bio ozvučen i gdje Uskok tvrdi da se nosilo 50.000 eura u torbama u samo jednom slučaju, a možemo zamisliti kakva je bila situacija u drugim slučajevima, kazao je.

Javni natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga nikada nije bio raspisan dok je Bandić bio na vlasti, a na javni natječaj će ići i izbor pročelnika velike većine gradskih ureda, istaknuo je Tomašević dodavši kako je Bandić postavljao svoje gradske zastupnike za pročelnike “pod normalno”. 

“Sada to uspoređivati s Bandićem i njegovom vladavinom, a najbolje je da kritika dolazi upravo od HDZ-a… Imamo četiri godine da pokažemo novi model upravljanja, koji će biti potpuno različit od Bandićevog, a na kraju će birači prosuditi”, poručio je Tomašević.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply