Milanović obišao centar izvrsnosti za napredne materijale na Ruđeru

Milanović obišao centar izvrsnosti za napredne materijale na Ruđeru

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u petak Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković, izrazio pohvale onome što je vidio i uvjerenje u dobre rezultate istraživanja.

Postoje veliki, jaki i bogati, ne možemo se i ne trebamo se s njima mjeriti, ali u nekim segmentima Institut je stvarno dobar, kazao je Milanović i dodao da su ulaganja u znanost fascinantna i velika.

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije predsjednik je razgledao trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u Hrvatskoj – sustav Tandem akceleratora, koje se nalazi u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Ovo je primjer dobre strane Europske unije, bez tih novaca, pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta, koje očito na Institutu postoji zadnjih godina, projekt ne bi bio moguć. Ako nisi majstor zanata, ova tehnika ne služi ničemu, rekao je Milanović.

Ravnatelj Instituta David Matthew Smith istaknuo je kako je ovo trenutak kada se možemo podsjetiti na važnost znanosti u svakodnevnom životu, od telefona do električnog automobila i medicinskih istraživanja.

Nismo se u stanju baviti današnjim izazovima, od covida do klimatskih promjena, ako nemamo dugogodišnji rad na temeljnim istraživanjima, upozorio je Smith dodavši kako to možda nije uvijek vidljivo.

Sretni smo zbog investicije koju je omogućila Europska unija preko Strukturnih i investicijskih fondova i nadamo se da ćemo ih pretvoriti u neka nova znanja. Uvjereni smo da će se investicija višestruko vratiti, kaže ravnatelj Ruđera. 

Tekst: HINA/ZNA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

Leave a Reply