Možemo! i SDP sklopili sporazum za zagrebačku Gradsku skupštinu

Možemo! i SDP sklopili sporazum za zagrebačku Gradsku skupštinu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu su izvijestili kako su Možemo! i SDP sklopili koalicijski sporazum za Skupštinu Grada Zagreba, a predsjednik Skupštine bit će iz redova SDP-a.

“Nakon vrlo konstruktivnih razgovora postigli smo dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji, zapravo koalicijski sporazum između Kluba Možemo! i partnera i Kluba SDP-a”, rekao je Tomašević ispred Gradske skupštine na zajedničkoj konferenciji za medije.

Potpisani sporazum sadrži 28 programskih ciljeva koje kao vladajuća većina u Gradskoj skupštini obećavaju postići u ovome mandatu od četiri godine. Ciljevi su vezani uz različite teme, od obnove, transparentnosti, reforme gradske uprave, poduzeća, kulture, obrazovanja, socijalne i stambene politike, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje te, između ostalog, održivog prometa. 

Kao neke od primjera ciljeva, Tomašević je naveo ubrzavanje obnove nakon potresa javnih i privatnih zgrada, smanjenje broja gradskih ureda, transparentniji proračun, a prioritet u radu gradske uprave i poduzeća bit će i digitalizacija. 

“Osim ovih 28 programskih ciljeva, a budući da će i naša većina brojati 28 zastupnika, sporazum sadrži i dogovor oko političkih funkcija unutar Skupštine. Mjesto predsjednika Skupštine pripast će kolegama iz Kluba SDP-a, a dva potpredsjednika iz vladajuće većine pripast će Klubu Možemo! i partnera”, izvijestio je Tomašević. Imena će javnost saznati sutra, a oporba se također sutra mora dogovoriti za druga dva potpredsjednika.

Dogovorili su i predsjednička mjesta u 18 odbora, od kojih će 14 pripasti Možemo! i parterima, a četiri zastupnicima iz SDP-a. Utvrdili su i da imaju godišnje vrednovanje ostvarenja programskih ciljeva tako da mogu vidjeti i pratiti dinamiku ostvarenja ciljeva koja su obećali izvršiti, dodao je.

Gradonačelnik je izrazio uvjerenje da će se njihova stabilna većina održati i da će imati dobru suradnju sve do kraja mandata.

“Budući da su bili ovako dobri razgovori i da je bilo puno kompatibilnosti između naših programa, očekujem da ćemo imati dobru suradnju u sljedeće četiri godine. Zagrebu je u ovom trenutku potrebna stabilna većina s obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti u ovom gradu”, poručio je Tomašević istaknuvši da to znači da će sutra uspješno konstituirati Gradsku skupštinu izborom predsjednika Skupštine.

Grbin: Sporazum je zalog za budućnost

Grbin je istaknuo kako je Predsjedništvo SDP-a raspravljalo o izboru predsjednika Skupštine, a njihov prijedlog je da novi predsjednik Skupštine bude njihov bivši kandidat za gradonačelnika Joško Klisović. Također, poručio je kako je ovaj sporazum zalog za budućnost. 

“Zagreb je bremenit problemima i te probleme treba početi rješavati odmah. Probleme se ne može rješavati ako izabrani gradonačelnik, koji je dobio veliko povjerenje građana Zagreba, neće imati mogućnost da njegovi prijedlozi imaju čvrstu potporu u Gradskoj skupštini”, rekao je.

Naša lokalna samouprava funkcionira na dva stupa – jedan je izabrani gradonačelnik, načelnik ili župan, a drugi je predstavničko tijelo, odnosno Gradska skupština u slučaju Zagreba. Sporazumom su osigurali da taj drugi stup funkcionira, dodao je Grbin.

“Time sam jako zadovoljan, ali više od toga zadovoljan sam činjenicom da su razgovori koje smo vodili protekli u nevjerojatno konstruktivnoj atmosferi. Kao što smo više puta komunicirali, naši programi su vrlo komplementarni i zato smo lako našli zajednički jezik oko toga što će biti naši prioriteti”, istaknuo je.

Naveo je neke od ciljeva koji su SDP-u posebno bitni, a to su uvođenje gradske riznice te osigurati internetsku platformu koja će omogućiti da se svi oni koji vide nepravilnosti u funkcioniranju Gradske uprave, imaju gdje obratiti i imaju kako započeti procese koji će tu korupciju otkloniti.

“Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba te osigurava da se u sljedeće četiri godine počne transformirati upravo na onaj način kao što smo to i mi u SDP-u i Možemo! govorili tijekom kampanje. Ovo je prvi korak, a posao nas čeka od sutra”, rekao  je Grbin.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
 

Leave a Reply