TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Najviše se moramo baviti financijskom situacijom, novca za plaće će biti

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Najviše se moramo baviti financijskom situacijom, novca za plaće će biti

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević  izjavio je da se sada najviše moraju baviti lošom financijskom situacijom u Gradu, ali je izrazio optimizam da će to stabilizirati u najkraćem mogućem roku dodavši da će novca za isplatu plaća zaposlenicima biti. 

“Ono što je pokazalo da se najviše sad moramo baviti financijskom situacijom, najveći dio energije ide na to”, rekao je Tomašević novinarima na pitanje što je novog donio vikend tijekom kojeg je proučavao 2000 stranica financijskog izvještaja Grada Zagreba koji je u petak dobio prilikom primopredaje izvršne vlasti. 

Tomašević je rekao da je sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom u Gradsku upravu dolazio i tijekom vikenda. 

“Financijska situacija nije dobra zato što je ona posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti”, istaknuo je.

Rekao je da je 2019. završila s gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna a da za to nije bilo nikakvih vanjskih razloga, a 2020. je prema Izvješću o izvršenju proračuna završila s gubitkom od samo 90 milijuna kuna. Međutim kada se gleda i pozajmica Vlade, covid, odgođena potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Zagrebačkih otpadnih voda onda je taj gubitak višestruko veći, dodao je.

Tomašević kaže da je tu prije svega financijska neodgovornost jer nije na vrijeme došlo do rebalansa gradskog proračuna a znalo se da je to zbog vanjskih utjecaja – potresa, a posebice pandemije trebalo napraviti.

“I treća godina neodgovornosti je ova 2021. koja je zapravo balansirana, gdje su ‘napucani’ troškovi radi predizborne godine, radi mnogih stvari koje su se radile pred izbore, a zapravo je balansirana s prodajom zemljišta Gredelja, Paromlina i Zagrepčanke koje nitko nije ni očekivao da će se prodati”, istaknuo je Tomašević.  

Kaže da ne planiraju prodati ta zemljišta, ali da to nije planirala ni prošla gradska vlast, međutim, išla je svjesno napraviti još “i financijsku rupu u 2021. godini”.  

“Sada imamo kombinaciju sve te tri stvari i nama je sada osnovni cilj stabilizirati financije”, poručio je Tomašević. 

Dodao je da sada analiziraju novčane tokove na tjednoj i mjesečnoj razini te idu revidirati plan javne nabave u smislu da se odgodi sve ono što nije ključno.

Rekao je da je Zagrebačkom holdingu gubitak veći od 300 milijuna kuna. 

Na pitanje koliko je onda minus u proračunu Grada te u kojem će smjeru ići rebalans, Tomašević kaže da to ovisi o tome kako će refinancirati obaveze i odgađati naplate.

“Nema još najcrnjih scenarija. Situacija nije dobra, situacija je složena ali postoje rješenja i zato i sada analiziramo i novčane tokove na ovoj kratkoročnoj razini ali isto tako gledamo što sve odmah možemo zapravo zaustaviti, koje troškove možemo odmah rezati”, objasnio je.  

Rekao je da kreću i s voznim parkom.

“Prvo krećemo od sebe, od gradske uprave i doista ćemo dati sve od sebe da stabiliziramo ove financije a da se to ne osjeti nigdje ni na cijeni usluga niti na drugi način”, istaknuo je. 

Na pitanje hoće li s obzirom na tu situaciju morati “rezati plaće” u gradskoj upravi, Tomašević kaže da za sada ne vide da je to potrebno i da će novca za plaće zaposlenika biti.

“Ali, situacija je složena i zato moramo gledati sve ove različite varijable. Zagrebački holding i Grad Zagreb su spojene posude tako da time najviše bavimo sada”, istaknuo je.

Tomašević kaže da imaju svoju grupu za financije, ali da će im isto tako trebati i vanjski stručnjaci.

Upitan hoće li ostaviti Slavka Kojića, koji je bio dugogodišnji pročelnik za financije, Tomašević kaže da se ne bi bavio pojedinačnim rješenjima. 

“Ono što mogu reći jest da kada vam netko tko je dugogodišnji čovjek za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi htio biti u koži, onda je vrlo jasno čija je to odgovornost i što smo naslijedili. Međutim optimističan sam da ćemo to stabilizirati u najkraćem mogućem roku”, poručio je Tomašević. 

Rekao je i da će se eventualnim nepravilnostima baviti unutarnje i vanjske revizije.

Istaknuo je i da razgovori s SDP-a oko konstituiranja većine u Gradskoj skupštini idu dobro, te očekuje konstituirajuću sjednicu Skupštine bez ikakvog problema 17. lipnja. 

“Mjesto predsjednika Gradske skupštine je na stolu i o tome se razgovara. Međutim, faza razgovora u kojoj smo sada jest vezana isključivo na projekte koje želimo zajedno ostvariti u ovom mandatu od četiri godine, a tek kasnije ćemo razgovarati o političkim funkcijama u Skupštini vezano za predsjednika Skupštine, predsjednike različitih odbora i tako dalje”, istaknuo je.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply