Na Dan državnosti počasna satnija Kravat pukovnija na zagrebačkim ulicama

Na Dan državnosti počasna satnija Kravat pukovnija na zagrebačkim ulicama

Na Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja i 31. svibnja na Dan grada Zagreba Academia Cravatica u suradnji s Turističkom zajednicom Zagreba upriličit će svečanu Smjenu straže Kravat pukovnije na zagrebačkim ulicama, priopćila je u petak ustanova Academia Cravatica.

Kao i prethodnih godina ceremonija Smjene straže će se održavati kontinuirano do 18. listopada – i to svake subote, utvrđenim državnim praznicima i ostalim svečanim prigodama, najavljuju iz Academie Cravatice, ustanove koja promovira i brendira Hrvatsku kao domovinu kravate.

Ceremonija smjene straže počinje u 11 sati i završava u 12,35 svake subote te utvrđenim državnim praznicima i svečanim prigodama. Program izvodi 13 pješaka i 4 konjanika.

Novost u odnosu na prethodne godine je da će se postrojavanje i pokret pješačkog postroja Kravat pukovnije održavati ispred Etnografskog muzeja, te će na istom mjestu biti upriličen i završetak ceremonije.

“Etnografski muzej  je nacionalni muzej prve razine i naša neprocjenjiva poveznica s poviješću i bogatom baštinom te nas raduje što će biti i važan dio ceremonija Kravat pukovnije”, rekla je Ivan Lušić u ime Muzeja.

Napominje kako im je misija unaprjeđivanje spoznaje o potrebi očuvanja etnografske baštine i kulturnih identiteta. Sama zgrada Etnografskog muzeja je zaštićeni spomenik kulture, a dio je šire spomeničke cjeline tzv. Zelene potkove Grada Zagreba, dodala je.

Zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić objašnjava podrijetlo kravate.

“U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću dio vojnika hrvatske lake konjice, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupio je francuskoj vojsci. Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravates u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Hrvatska kravata prepoznata je u Francuskoj, a nakon toga i u cijelome svijetu”, kaže Matejčić.

Kravata – danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika, ističe zapovjednik Kravat pukovnije.

Obnovljena Smjena straže Kravat pukovnije, utemeljena na povijesnim činjenicama, moći će se vidjeti u ceremoniji na atraktivnim turističkim lokacijama.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: ZNA/Arhiva

Leave a Reply