Croatia Rally: Neuville vodi nakon prvog dana, Ogier drugi

Croatia Rally: Neuville vodi nakon prvog dana, Ogier drugi

Belgijski vozač Thierry Neuville (Hyundai i20) ostao je na tri jutarnje pobjede prvog dana WRC Croatia Rallyja, ali je s malim zaostacima na četiri poslijepodnevna brzinska ispita zadržao vodeću poziciju, dok se na drugo mjesto probio aktualni i sedmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota Yaris). 

Ogier je u poslijepodnevnom dijelu bio najbrži na posljednja tri brzinska ispita čime je svoj zaostatak nakon prvog dana sveo na 7.7 sekundi za belgijskim specijalistom za asfaltnu podlogu.

“Prilično sam zadovoljan s prvim danom. Svima je bilo teško, a nakon što je Kalle izletio, glavni nam je cilj bio pokušati iskoristiti dobru startnu poziciju, što smo i uspjeli”, izjavio je vodeći Neuville te prokomentirao poslijepodnevne tri etapne pobjede svog velikog suparnika Sebastiena Ogiera.

“Prošao sam kroz dovoljno borbi sa Sebom i znam za što je sposoban, kao što i on zna što ja mogu. Sutrašnje etape će opet biti zahtjevne, ali sviđaju mi se i nadam se da ću nastaviti pritiskati koliko mogu te zadržati vodstvo.” 

Britanac Elfyn Evans (Toyota Yaris) je u igri za ukupnu pobjedu s 8.0 sekundi zaostatka za Neuvilleom. Četvrti je Estonac Ott Tanak (Hyundai i20 Coupe), ali njegov je zaostatak za vodećim već 31.9 sekundi.

Prvi brzinski ispit Croatia Rallyja bio je ujedno i posljednji za vodećeg u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva 20-godišnjeg Finca Kallea Rovanperu, koji je sa svojom Toyotom Yaris sletio sa ceste i završio u provaliji obrasloj stablima te je potpuno uništio vozilo. Srećom, Rovanpera i njegov suvozač Jonne Halttunen iz automobila su izašli neozlijeđeni. ali automobil je toliko uništen da Rovanpera neće moći startati u subotu. 

Na istom zavoju u prvom brzincu je umalo izletio i Ogier, ali se uspio zadržati na cesti.

Nažalost, među sedam posada koje su već prvog dana morale odustati od natjecanja bile su i dvije hrvatske. Vilim Prodan i suvozač Zoran Raštegorac (Ford Fiesta) su zbog kvara na vozilu ostali bez mogućnosti nastavka relija nakon trećeg brzinskog ispita, a Martin Ravenščak sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem (Ford Fiesta) završilo je nastup nakon petog brzinca, također zbog tehničkih problema.

Subotnji jutarnji progam započinje u 8,29 sati, brzinskim ispitom Mali Lipovac – Grdanjci, dužine 20,30 km, a na istoj će dionici biti vožen i prvi brzinski ispit u poslijedpodnevnom dijelu programa, s početkom u 14.29 sati. I u subotu je pred vozačima osam brzinskih ispita.

Tekst: HINA/ZNA

Foto: Drago SOPTA

Leave a Reply