TOMISLAV STOJAK: Tko će platiti novi stadion ?

TOMISLAV STOJAK: Tko će platiti novi stadion ?

Gradski zastupnik Tomislav Stojak održao je konferenciju za novinare ispred Maksimirskog stadiona, koji je zadnjih dana u interesu javnosti, zbog najave da će se izgraditi novi stadion, samo način financiranja još nije jasan.

-Novi stadion u Maksimiru treba izgraditi, Zagrebu je potreban moderan, europski stadion. Ali, nakon najnovijeg prijedloga iz GNK Dinamo o izgledu stadiona, te najave o cijeni izgradnje od 60- ak milijuna EUR-a, postavlja se osnovno pitanje – tko će i na koji način platiti izgradnju stadiona?
GNK Dinamo predlaže da ga sam izgradi i plati, dok istovremeno od Grada Zagreba traži pravo građenja na gradskom zemljištu, ali pri tome ne odgovaraju na vrlo bitno pitanje – koji Dinamo?- pita se Tomislav Stojak.

– Onaj koji je oštećen za više od 100 milijuna kuna što je utvrđeno pravomoćnom sudskom presudom, ili onaj Dinamo koji je rekao da uopće nije oštećen i da to nisu bila klupska sredstva?! Ili možda onaj Dinamo koji ogromnoj većini svojih članova i članica uopće ne dozvoljava sudjelovanje u radu kluba, a još manje bilo kakav način predlaganja odluka i odlučivanja o budućnosti i razvoju kluba?- rekao je Stojak.

Zagreb treba novi stadion, jer ovaj nakon potresa više nije siguran, samo tko god da će financirati izgradnju ona treba transparentna.

-Izgradnja stadiona u Zagrebu ozbiljan je projekt i tako mu treba pristupiti, bez predizbornih floskula u javnosti i zamagljivanja problema koji postoje u upravljačkom i financijskom segmentu funkcioniranja, kako našeg grada u cjelini, tako i GNK Dinamo. Zagreb treba novi, moderni stadion, ali za njegovu gradnju postoje razni modeli financiranja, od međunarodnog javnog poziva zainteresiranim investitorima pod jasnim, unaprijed određenim urbanističko-planskim dokumentima i identičnim kriterijima za sve, pa do programa Javno- privatnog partnerstva putem kojeg su se i u Hrvatskoj izgradili mnogi objekti javne namjene.
Da stadionu u Maksimiru, s jasnim i jednakim kriterijima za sve potencijalne investitore, ali ne pod svaku cijenu, kako ne bi dobili još jednu „žičaru“, ovoga puta u režiji nove vlasti u Zagrebu!- zaključio je Tomislav Stojak.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply