U Zagrebu obavezno nošenje maski i na otvorenom

U Zagrebu obavezno nošenje maski i na otvorenom

Zagrebački Stožer civilne zaštite najavio je u srijedu odluku o obveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom, te da će angažirati 345 gradskih djelatnika za nadzor provedbe epidemioloških mjera, kao i 70 kontrolara ZET-a  za nadzor u tramvajima i autobusima.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izjavio je na konferenciji za novinare da je u Zagrebu danas zabilježena 451 novozaražena osoba, a mikrobiolozi govore da je gotovo 80 posto zaraženo britanskim sojem koronavirusa, koji je 50 posto zarazniji nego standardni virus. 

Zbog toga su epidemiolozi preporučili pooštrenu i pojačanu kontrolu propisanih epidemioloških mjera i obavezu nošenja zaštitnih maski i na svim otvorenim prostorima.

“Nova je obaveza nošenja zaštitnih maski i maski za lice i na svim otvorenim prostorima – nema više izuzetaka. Svjedoci smo koliko se širi koronavirus, epidemiolozi predviđaju i daljnje povećanje brojeva u sljedećih nekoliko tjedana”, kaže Šostar.

Osim toga, treninzi se trebaju odvijati na otvorenim prostorima, osim kod vrhunskih sportaša, a na otvorenome treba organizirati i radionice i igraonice za djecu.

Preporuka je poslovnom subjektima da gdje god je to moguće, pređu na rad od kuće ili smjenski rad. 

Šostar je najavio da će se i dalje intenzivno pratiti situacija u školama i koliko će djece biti zaraženo te će se nakon uskrsnih blagdana vidjeti hoće li se eventualno prijeći na C model nastave (online).

Aktiviranje komunalnih i prometnih redara, ZET-ovih kontrolora, civilne zaštite u mjesnim odborima…

Također, u slučaju dodatnog pogoršavanja epidemiološke situacije predlagat će se i strožije mjere.

Načelnica zagrebačkog Stožera Olivera Majić najavila je aktiviranje 345 djelatnika, koji će se baviti preventivnim aktivnostima i kontrolom provedbe mjera na području Zagreba.

Pri tome će 103 komunalna redara i 67 prometnih redara nadzirati poštivanje protuepidemijskih mjera. To se prvenstveno odnosi na obvezno nošenje maski, uporabu dezinfekcijskih sredstava, poštivanje fizičke udaljenosti od dva metra u zatvorenom, odnosno jedan i pol metar na otvorenom prostoru. te na zabranu boravka u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata.

Pojačan je i angažman u stožerima civilne zaštite gradskih četvrti, gdje će 85 ljudi nadzirati pridržavanje mjera u mjesnim odborima, odnosno vijećima gradskih četvrti. Također, 70 kontrolora karata pratit će provedbu epidemioloških mjera u vozilima ZET-a.

Majić je istaknula da je riječ o mobilizaciji u razdoblju od dva tjedna, nakon čega će se razgovarati o eventualnom jačanju ili slabljenju mobilizacije.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Tagged with

Leave a Reply