MUO: Godinu dana nakon potresa kreće se u obnovu zgrade

MUO: Godinu dana nakon potresa kreće se u obnovu zgrade

Godinu dana nakon velikog potresa koji je teško oštetio dijelove Muzeja za umjetnost i obrt započinje obnova i osuvremenjivanje cijele zgrade čime se, ističu iz tog zagrebačkog muzeja, otvara se novo, značajno poglavlje  njegova djelovanja.

Početak radova na objektu očekuje se na jesen ove godine, a završetak prve faze obnove predviđa se za kraj svibnja 2022. godine do kada je rok za završetak radova konstrukcijske sanacije, najavljeno je iz MUO. 

Nakon ugovora potpisanog s Ministarstvom kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava, iz Fonda solidarnosti Europske unije, za MUO su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe.

Od toga je gotovo 66 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade koje obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova primarne obnove, te 740 tisuća kuna za provedbu mjera zaštite muzejske građe.

Tim sredstvima započet će se I faza projekta obnove koja je bila neophodna i prije potresa, ističu iz Muzeja. 

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, rekao je kako je to veliki i povijesno važan trenutak za Muzej koji 141. godinu od osnutka, te 133 godine od izgradnje muzejske zgrade kreće u prvu, najveću i najtemeljitiju obnovu “čime će doslovno postati muzej 21. stoljeća odnosno muzej budućnosti kakav i zaslužuje biti“.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply