GRADSKA SKUPŠTINA: Zastupnici će odsad godišnje moći primiti maksimalno 16.000 kuna naknade

GRADSKA SKUPŠTINA: Zastupnici će odsad godišnje moći primiti maksimalno 16.000 kuna naknade

Zastupnici su u utorak na sjednici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili izmjene Poslovnika koje se se tiču usklađivanja s izmjenama tri zakona na nacionalnoj razini, među kojima je i odredba prema kojoj će kao maksimalni iznos naknade godišnje moći primiti 16.000 kuna.

Radi se o usklađivanju Poslovnika Skupštine sa Zakonom o lokalnoj, regionalnoj i područnoj samoupravi, Zakonom o izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu te Zakonom o lokalnim izborima.

Tako se naknade za zastupnike značajno smanjuju u skladu s novim Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Propisano je da se naknada članu predstavničkog tijela može odrediti za rad u predstavničkom tijelu i radnim tijelima predstavničkog tijela, a određuje se u neto iznosu po članu predstavničkog tijela tako da ukupna godišnja naknada po članu predstavničkog tijela ne smije iznositi više od 16.000 kuna u županiji, općini i gradu s više od 300.000 stanovnika.

Između ostalog, uređuje se i održavanje sjednice Gradske skupštine elektroničkim putem. 

Sjednice Gradske skupštine mogu se održavati tako da svi gradski zastupnici sudjeluju na sjednici elektroničkim putem ili tako da samo pojedini gradski zastupnici sudjeluju na sjednici elektroničkim putem.

Na sjednici Skupštine je donesena odluka o raspuštanju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora 8. travnja te su raspisani izbori za članove vijeća gradskih četvrti i za članove vijeća mjesnih odbora 16. svibnja. Imenovano je i nadležno izborno povjerenstvo za provođenje izbora za članove vijeća gradskih četvrti i članove vijeća mjesnih odbora.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply