Peticiju o zabrani držanja pasa na lancu potpisalo više od 40.000 ljudi

Peticiju o zabrani držanja pasa na lancu potpisalo više od 40.000 ljudi

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je u utorak kako je njihovu peticiju, kojom žele zakonski zabraniti držanje pasa na lancu, do sada potpisom podržalo više od 40.000 ljudi, a podršku njihovoj nacionalnoj kampanji dale su i strukovne veterinarske udruge.

Prijatelji životinja navode kako su poslali dopis Vladi, koju su pozvali na hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja, te očekuju pozitivan odgovor.

Potpora njihovoj kampanji došla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine, Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske, kao i brojnih drugih privatnih veterinarskih praksi.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak u pismu potpore kampanji napisao je da će njena realizacija doprinijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Hrvatskoj.

Iz Odjela veterinara male prakse Tatjana Zajec istaknula je da su psi društvena bića pa dugotrajno zatvaranje ili držanje na lancu može nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj ili psihološkoj dobrobiti.

Upozorili su kako psi na lancu nemaju ni dovoljno igre i aktivnosti, niti ih se uči suživotu s drugim životinjama i ljudima, stoga su često opasni za sve oko sebe.

Veterinar Goran Spasovski istaknuo je kako psi na lancu, osim psihičkih poremećaja, imaju vidljivije i učestalije ortopedske probleme, kao i probleme s kukovima, kralježnicom i mišićima.

Pozivaju građane da podrže njihovu kampanji i peticiju koja se može pronaći na poveznici.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Tagged with

Leave a Reply