Jelena Pavičić Vukičević s volonterima sudjelovala u akciji sadnje stabala

Jelena Pavičić Vukičević s volonterima sudjelovala u akciji sadnje stabala

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba pridružila se u parku u Ukrajinskoj ulici u Novom Zagrebu akciji sadnje stabala „Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.“.

– Zajedno s volonterima i građanima, uz asistenciju djelatnika Zrinjevca posadili smo 30 stabala u sklopu akcije „Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.“ Vrlo rado sam se odavala pozivu udruge za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj“, zahvaljujući kojoj je od 2019. do danas u Hrvatskoj potaknuta sadnja više od 60.000 stabala. Fascinirao me podatak da samo jedno stablo može godišnje proizvesti kisika koliko je potrebno za četveročlanu obitelj. Ova hvalevrijedna akcija se trebala provoditi do 7. ožujka, ali je radi velikog interesa produžena do kraja ožujka,- rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!” provodi uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Prirodni ekosustavi ključni su za održavanje napretka čovjeka posebno sada kada se zbog posljedica klimatskih promjena svijet zagrijava, a čak 65% potpisnika Pariškog sporazuma obvezalo se upravo na obnovu ili očuvanje ekosustava, no mnogi nisu teoriju pretvorili u praksu.
Projekt je po prvi puta realiziran 2019. godine kao građanska inicijativa te je ubrzo poprimio ozbiljan identitet, te je prošle godine osnovana istoimena Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“. Osim što je kampanja posebna po tome što se provodi na državnoj razini, te što uključuje međusektorsku suradnju i edukativne svrhe kako bi dionici stekli znanja i vještine, sve zasađene lokacije će se i digitalno prikazati.
Sva zasađena područja u RH će se digitalno kartografski vizualizirati na linku; https://panj.crogis.hr/
U svrhu što transparentnijeg i javnosti pristupačnijeg uvida u rezultate, u suradnji s CROGIS-om- Centar za održivi razvoj GIS tehnologijama, uspostavljena je webGIS aplikacija s ciljem unosa pravovaljanih informacija o svakom zasađenom lokalitetu (geografski smještaj, naziv lokacije, sudionici, vrsta i broj zasađenih sadnica).

Tekst: ZNA/ Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply