Održana je komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Održana je komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

U zagrebačkom HNK-u održana je komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba. 

Bandić je preminuo 28. veljače od srčanog udara u 66. godini života, a na čelu Zagreba bio je dva desetljeća. 

Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić.

Pavičić Vukičević: Postao je najveći nakon Tuđmana

Pavičić Vukičević poručila je kako trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istodobno ne može sakriti tuga.

“Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada, uz rame s najuglednijim ocima naše metropole. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana, što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici”, rekla je Pavičić Vukičević. 

“Nije stvarao grad zatvoren u svoje zidine, već grad koji je pomagao svim hrvatskim krajevima i koji je osjećao odgovornost i prema Hrvatima u BiH, ali i prijateljskim gradovima diljem ovog dijela Europe. Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta i neiscrpne energije”, kazala je Pavičić Vukičević. 

Dodala je kako će Zagreb teško više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada, te pokojnom Bandiću zahvalila na svemu što je činio.  

“Čast nam je da smo bili tvoji suradnici, prijatelji i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje jest nastaviti tamo gdje si stao i činiti naš grad još boljim i uspješnijim”, rekla je Pavičić Vukičević.

Obuljen Koržinek: Bandić je živio svoje političko i javno djelovanje

Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada. 

“Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca. Mnogi će ga sugrađani najbolje pamtiti upravo po toj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti”, rekla je.

Njegovi politički oponenti česti su iznosili kritičke stavove zbog njegovog načina upravljanja gradom, ali činjenica da su mu građani Zagreba na demokratskim izborima dali povjerenje izaziva poštovanje, po tome će ga pamtiti i Zagreb i Hrvatska, poručila je ministrica kulture i medija.

Maričić se osvrnuo na početke političke karijere Milana Bandića, istaknuvši da je oko sebe okupio ljude koji su htjeli ostati u krugu lijevoga u vrijeme kada su svi ostali bježali iz kruga socijaldemokracije. 

“Ma koliko se čini da je naglasak na raditi i delati, u stvari poanta je bila na zajedničkoj akciji, zajedničkom radu”, kazao je. Da nije bilo uspješno upravljanje gradom, ne bi ga građani ponovno i ponovno birali, jer ponovno se bira na temelju onoga što si radio i ostavio iza sebe.

“Iako je u šest mandata bio gradonačelnik, nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima. No, Zagreb za Milana nije bio samo grad, nego su za njega to prije svega bili ljudi koji su mu uvijek bili na prvom mjestu”, kazao je Maričić.

Pročitane poruke sućuti

Komemoraciju je vodio Dražen Siriščević koji je u uvodnom govoru istaknuo da je Bandićev život bio obilježen radom za Zagreb, a tijekom komemoracije pročitao je poruke sućuti koje su uputili bivšeg veleposlanika Rusije u Zagrebu Anvara Anzimova, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenković, čelnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, te hercegovačkog mjesta Grude i Društva distrofičara Zagreba.

Uz članove obitelji pokojnog Bandića, kćer Ana-Mariju i suprugu Vesnu Bandić, komemoraciji su prisustvovali Bandićevi suradnici i prijatelji.

Na kraju komemoracije prikazan je kratak film u kojemu su uz scene s Bandićem prikazani njegovi projekti koje je razvio za vrijeme upravljanja gradom, od fontana i Muzeja suvremene umjetnosti, do remetinečkog rotora i sljemenske žičare, nakon čega su prisutni zapljeskali. 

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply