Oskar znanja

Oskar znanja

Oskar znanja, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj.

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je  26. veljače 2021. godine, prvi put online dodjelu nagrade Oskar znanja i po prvi puta dodjela Oskara prikazana je na Hrvatskoj radio televiziji.

Oskarom znanja nagradit će se  učenike koji su osvojili prvo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, učenike koji su postigli najbolje rezultate, pokazali iznimne vještine rješavanja problemskih zadataka, predstavili najbolje istraživačke radove i imali iznimno zapažen glazbeni nastup na Natjecanju mladih glazbenika. Oskarom znanja nagradit će se  282 učenika i 192 mentora.

-Ova nagrada nije samo nagrada učenika, već je to nagrada njihovim roditeljima, koji su doprinijeli njihovoj izvrsnosti i naravno to je nagrada njihovim mentorima, koji su vrijedni i koji nesebično daju svoje vrijeme za nadarene učenike. Svim dobitnicima ovogodišnjeg Oskara željela bi poručiti da se ustrajnost, upornost uvijek isplate i da stečeno znanje nije samo za trenutak kada se natječu, nego ono ostaje za cijeli život.- rekla je za HRT-e Dubravka Brezak Stamač, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom, kroz razne programe izvrsnosti podupire rad s darovitim učenicima, isto tako diljem zemlje organizira niz različita natjecanja za darovite učenike.

– Čestitam svim dobitnicima nagrada, svim budućim doktorima, profesorima, možda i nobelovcima. – poručio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Na natjecanjima u školskoj godini 2019./2020., za koja se dodjeljuje  nagrada Oskar znanja,  sudjelovalo je gotovo sto tisuća osnovaca i srednjoškolaca koji su se natjecali na školskoj razini, plasman na županijsku razinu ostvarilo je oko 35 tisuća učenika, a na državnoj razini, koja je iznimno ove godine održana online, sudjelovalo je tri tisuće učenika. Zbog epidemiološke situacije dio županijskih i državna natjecanja nisu se mogla održati u predviđenom terminu u ožujku i travnju, te su održana online od rujan do prosinca 2020.

Ovogodišnju nagradu izradila je Chiara Cetušić, učenica 3. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb.

-Prvo sam izradila skicu mozga i drveta, zatim sam s papira svoju prenijela na karton, da bi na kraju skulpturu bila odlivena u mesingu i poprimila krajnji izgled, koji sam željela postići, Spoj pameti i prirode, koji čine jednu cjelinu, priroda hrani mozak.- rekla je Chiara Cetušić, autorica ovogodišnje nagrade Oskar znanja.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: HINA

Ovaj tekst  je potpomognut iz Fonda  za poticanje pluralizama i raznovrsnosti elektroničkih medija

Leave a Reply