Počinju upisi u 1. razred osnovne škole

Počinju upisi u 1. razred osnovne škole

Na području grada Zagreba djeca će se upisivati u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2021./2022. odmah nakon obavljenoga liječničkog pregleda, a najkasnije do 15. lipnja ove godine, priopćio je u petak pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Upis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2021./2022. obavljat će se u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba odmah po obavljenim pregledima, a najkasnije do 15. lipnja 2021., sukladno odredbama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava (Narodne novine 67/14).
U I. razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2021. godine navršavaju 6 godina života (zaključno na dan 31. ožujka 2021. godine).
Prije upisa u I. razred, roditelj/skrbnik obvezan je dogovoriti termin pregleda za dijete u ambulanti nadležnog školskog liječnika radi utvrđivanja njegovog psihofizičkog stanja, a potom i u osnovnoj školi koju će dijete pohađati prema upisnom području.
Iznimno, sljedeće osnovne škole obavljat će pregled i upis djece na drugim lokacijama:
OŠ Miroslava Krleže, Kaptol 16 u OŠ Jabukovac, Jabukovac 30,
OŠ dr. Ivan Merz, Račkoga 4 u OŠ Matka Laginje, Laginjina 13,
OŠ Petra Zrinskog, Krajiška 9 u OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92,
OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, Mlinarska 35 u Školi za medicinske sestre, Mlinarska cesta 34,
OŠ Bukovac, Trnac 42 u prostorima Mjesnog odbora Bukovac, VIII. Požarinje 2a i
OŠ Vugrovec-Kašina u prostorima Škole u Kašini, Ivana Mažuranića 43.

Za dijete koje nije školski obveznik, a koje će tijekom 2021. godine navršiti šest godina života, roditelj/skrbnik može u područnom uredu gradske uprave, sukladno djetetovoj prijavi prebivališta/boravišta, podnijeti
zahtjev za prijevremeni upis u I. razred najkasnije do 31. ožujka 2021. godine. Za dijete koje je pohađalo predškolsku ustanovu roditelj/skrbnik dužan je, uz zahtjev za prijevremeni upis djeteta, priložiti i mišljenje
stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.
U slučaju da dijete iz opravdanih razloga ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja do 4. lipnja 2021. godine, roditelj/skrbnik dužan je najkasnije do 30. svibnja 2021. godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području te s njim dogovoriti drugo vrijeme pregleda.

Pri upisu u I. razred osnovne škole roditelj/skrbnik djeteta dužan je predočiti školi:

  1. mišljenje stručnog povjerenstva o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta za upis u I. razred i
  2. ukoliko je riječ o prijevremenom upisu u I. razred, Rješenje kojim se to odobrava.

Obavijest o upisu djece u I. razred osnovne škole po gradskim četvrtima Grada Zagreba, kontakti osnovnih škola i nadležnih liječnika školske medicine objavljeni su na oglasnim pločama Gradskog ureda za
obrazovanje, područnih ureda Gradske uprave Grada Zagreba, dječjih vrtića i osnovnih škola Grada Zagreba, Službe za školsku i adolescentnu medicinu te na mrežnoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr .
Za sve dodatne informacije možete se obratiti Gradskom uredu za obrazovanje, 10 000 Zagreb, Ilica 25, broj telefona: 01/6100 476.

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply