Priopćenje Gradskog ureda za obrazovanje vezano za prekršajne i kaznene prijave

Priopćenje Gradskog ureda za obrazovanje vezano za prekršajne i kaznene prijave

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, odgovorio je priopćenjem na, navode platforme Možemo i Zagreb je naš!, da je kazneno prijavio roditelje koji su tražili da statičari pregledaju škole.

Priopćenje pročelnika Ivice Lovrića prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
nastavno na današnju konferenciju za medije platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! na temu prekršajnih i kaznenih prijava, ističemo kako je tijekom press konferencije iznesen niz neistinitih navoda te se na istu očitujemo kako slijedi.
Prije svega, g. Tomašević na spomenutoj konferenciji navodi kako je protiv roditelja podneseno nekoliko desetaka kaznenih i prekršajnih prijava. Gradski ured za obrazovanje podnio je ukupno 7 prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti. Kao primjer prekršajne prijave zbog širenja lažnih vijesti ističemo primjer roditelja u OŠ Dr. Ivan Merz koji je u svom mailu upućenom svim roditeljima škole iznio niz neistinitih navoda, netočnih tvrdnji. Optužbi i difamacija, tvrdeći, između ostalog, da se radovi na obnovi OŠ Dr. Ivan Merz „izvode bez projektne dokumentacije“, ističući pritom da obnova škole „nije u okvirima zakona“. Neistinite tvrdnje spomenutog roditelja vrlo su ozbiljne same po sebi, a posebice s obzirom na činjenicu da se isti u spomenutom podnesku poziva na autoritet struke tvrdeći kako „preko deset godina radim kao nadzorni inženjer građevinske struke na velikim projektima u Hrvatskoj i nisam do sada doživio tako nešto pa sam ostao šokiran“. Ističemo kako je objekt Osnovne škole Dr. Ivan Merz obuhvaćen cjelovitom obnovom u smislu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije (NN102/20) te se obnova istog provodi sukladno svim
zakonskim propisima. Štoviše, u tijeku je otvoreni postupak javne nabave za izbor izvođača građevinskih radova pod nazivom „Hitni radovi na sanaciji oštećenja nastalih u potresu na objektu Osnovne škole Dr. Ivana Merza – II. faza“ te je sva relevantna dokumentacija o obnovi škole javno dostupna u sklopu spomenutog postupka javne nabave putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske, broj objave: 2021/S F14-0004166.
Unatoč tome, roditelj lažno tvrdi kako se obnova provodi bez ikakve dokumentacije!
Nadalje, ističemo kako je i u slučaju jedne od podnesenih prekršajnih prijava za širenje lažnih vijesti o stanju Osnovne škole Frane Krsta Frankopana ustanovljeno kako lažne vijesti o stanju škole, unatoč činjenici kako škola u pitanju uopće nije oštećena u potresu, širi osoba koja nije roditelj škole niti o stanju škole ima ikakvih spoznaja. Poučeni primjerom OŠ Jure Kaštelana, nažalost, ne možemo biti sigurni da i u ovom slučaju nije riječ o zlorabi opravdanog straha roditelja uslijed postojeće situacije te još jednom perfidnom napadu orkestriranom od strane platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! s ciljem blaćenja gradske uprave Grada Zagreba, a sve ususret nadolazećim lokalnim izborima.

Podsjećamo da je na primjeru inicijative roditelja OŠ Jure Kaštelana ustanovljeno da glavni pokretači i najaktivniji članovi spomenute inicijative roditelja uopće nisu roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana, a neki uopće nisu ni roditelji, iako su se u svim dopisima upućenima Gradskom uredu za obrazovanje, baš kao i u svojim objavama na društvenim mrežama, potpisivali i lažno predstavljali kao roditelji učenika spomenute škole(!?).
Ustanovljeno je, međutim, kako su spomenute osobe koje su se lažno predstavljale kao roditelji škole i na društvenim mrežama širili strah i paniku među stvarnim roditeljima škole, zlorabeći postojeću situaciju i njihov opravdani strah, vijećnici gradskih četvrti, članovi, simpatizeri i financijeri platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš!, što je g. Tomašević i sam priznao na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, iako je prvotno tvrdio kako je riječ isključivo u pomoći pri otvaranju i vođenju mail adrese i Facebook stranice.
Izreći takvu tvrdnju, da u 2021. godini, baš nitko od roditelja učenika OŠ Jure Kaštelana ne zna otvoriti mail adresu i poslati mail, i pritom mu je potrebna pomoć člana stranke Možemo! krajnje je nevjerojatna!
Ističemo kako je javno dostupno i lako provjerljivo da se iste te osobe, prozvane na sjednici Gradske skupštine, kontinuirano potpisuju i predstavljaju kao roditelji učenika Osnovne škole Jure Kaštelana.

Nadalje, čak i nakon upozorenja Gradskog ureda za obrazovanje upućenog na mail adresu inicijativajurekastelan@gmail.com kako postoje spoznaje i dokazi da se ne radi o roditeljima škole već članovima i aktivistima platforme Možemo! s iste te mail adrese dolazi sljedeći odgovor: „Poštovani, svi koje smo naveli za uvid roditelji su učenika OŠ Jure Kaštelana kao i svi potpisnici zahtjeva“. Pritom je, valja to naglasiti, ime članice stranke Zagreb je naš! koja uopće nije roditelj te škole, a koje je dotad, očito omaškom, kontinuirano stajalo uz spomenutu mail adresu, zamijenjeno potpisom „Inicijativa Jure Kaštelan“.
Kada je riječ o kaznenim prijavama, ističemo kako su podnesene dvije kaznene prijave i to zbog prijetnje i poticanja na ubojstvo. Naime, na društvenim mrežama u jednoj od objava tema koje je gostovanje pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, g. Ivice Lovrića, u emisiji na javnoj televiziji objavljen je komentar kojim se izravno prijeti ubojstvom i poziva na ubojstvo pročelnika Lovrića. Druga kaznena prijava, pak, odnosi se na direktnu prijetnju upućenu elektroničkom poštom Gradskom uredu za obrazovanje i pročelniku Lovriću.

S poštovanjem,

PROČELNIK
Ivica Lovrić

Tekst: Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply