Potpore za očuvanje obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb

Potpore za očuvanje obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb

U Obrtničkoj komori Zagreb, održana je konferencija za novinare na temu potpore za očuvanje obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb, na konferenciji su prisustvovali Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreb i Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Grad Zagreb je danas raspisao Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

-Možemo biti sretni da u ovim teškim vremenima kako za nas obrtnike, gospodarstvo i Grad Zagreb s obzirom na pandemiju i potres, nastavlja dugogodišnju tradiciju subvencije tradicijskih umjetničkih obrta i deficitarnih zanimanja u Gradu Zagrebu. Svjesni smo da je u ovom trenutku ova potpora samom gospodarstvu i obrtništvu vjetar u leđa isto kao što je, oslobađanje plaćanja najmova, komunalne naknade spomenačke rente- rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Grad Zagreb je u ovim izazovnim vremenima s obzirom na situaciju izazvanu koronavirusom, ali i posljedicama potresa koji se dogodio stalno misli na svoje obrtnike i poduzetnike, te sustavno radi na očuvanju i razvoju tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

-Ovaj program poticaja proizvoda tradicionalnih obrtničkih deficitarnih proizvoda bit će i više nego dobrodošao. Pogotovo nemojte zaboraviti da smo mi prošle godine imali veliki potres i da masa naših kolega je oštećeno, te se nadamo da će taj dio sredstava kolege usmjeriti u uređenje naših lokala.- rekao je, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Za ovu potporu Grad Zagreb je izdvojio iz Proračunu za 2021. godinu gotovo 17 milijuna kuna.

– Danas smo raspisali javni natječaj za dodjele potpore obrtnicima. Oni koji imaju tradicijsku proizvodnju u deficitarnim djelatnostima. Svako radno mjesto nam je jako važno i želimo ga sačuvati, a i stvoriti nova mjesta. Ove potpore koje u ovom trenutku koji i nije baš lagan, niti za proračun Grada Zagreba, ali za obrtnike je još teži nego za proračun, idemo s tim nekakvim natječajem dodjele financijskih potpora u visini od 10 do 30 tisuća kuna s kojima obrtnici mogu financirati uređenje prostora, kupovini opreme edukaciju marketing i slične aktivnosti koje su definirane u našem javnom pozivu.- rekla je, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

-.Zagreba ne bi bilo bez zagrebačkih obrtnika, deficitarnih i tradicijskih zanata, a zagrebačkih obrtnika ne bi bilo bez Zagreba i zato upravo ovaj Natječaj ima posebnu težinu. Da trend povećanja obrta nastavimo i dalje. – zaključio je gradonačelnik Bandić. 

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply