Molièreov “Škrtac” u Kerempuhu: Zabavna posveta klasiku

Molièreov “Škrtac” u Kerempuhu: Zabavna posveta klasiku

Predstava “Škrtac”, premijerno postavljena  u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Dore Ruždjak Podolski, vrtoglavo je zabavna komedija karaktera puna glumačkih bravura čime taj klasik svjetske dramske literature dobiva duhovito iščašenu suvremenu posvetu.

Priča je to o bogatom starcu Harpagonu, čija patološka škrtost ne štedi ni njegovu djecu, sina Cléantea i kći Élise, koji nemaju izbora nego pokoravati se očevim željama, snalazeći se kako znaju i umiju u krajnjoj neimaštini na koju ih prisiljava njegova ekstremna štedljivost. Zato se Cléante zadužuje po gradu i ne usudi zaprositi djevojku koju voli, budući da joj nema što ponuditi, a Élise ne smije ni pomisliti da ocu kaže da voli Valèrea, siromašnog momka plemićkog podrijetla u potrazi za obitelji od koje je kao dijete odvojen u brodolomu.

Klasična farsa u Kerempuhovoj je prvoj produkciji najpoznatije komedije velikog francuskog komediografa obilato upotpunjena dobrom mjerom humoristične tradicije toga teatra, čiji je glumački tim tragičnim protagonistima “Škrca” udahnuo novu komičnu svježinu.

Molièreov antiheroj Harpagon, u interpretaciji Hrvoja Kečkeša, savršeno je uvjerljiv hibrid Quasimoda i Grincha, besramno škrt i samoživ, ali gledatelju izvanredno simpatičan i duhovit. Maja Posavec napokon je s ulogom Élise dobila vodeću rolu u nekoj Kerempuhovoj predstavi, a s time i priliku pokazati svoj glumački potencijal, stvorivši lik čija lica glatko prelaze iz djevojačke pokornosti u farsičnu nakaradnost.

Glumački ansambl još čine Josip Brakus kao Cléante, Filip Detelić koji igra Valèrea, Iskra Jirsak kao Mariane, Linda Begonja u ulozi Frosine, Borko Perić kao kočijaš i kuhar Jacques, Luka Petrušić je La Flèche, a Dražen Čuček Anselme, dok epizodne uloge u predstavi imaju i Damir Poljičak kao sudski istražitelj, te Karlo Mlinar u ulozi la Merluchea, Simona i sudskog pisara.

Zaigrana nova adaptacija ovoga svjetskoga klasika, zbog epidemioloških mjera igrana pred publikom koja ne smije brojati više od 37 ljudi, oduševila je premijerne gledatelje, koji su glumce i autorski tim ispratili ovacijama i aplauzom.

Tekst:HINA

Foto: HINA/ Satiričko kazalište Kerempuh/ Ivan Posavec

Leave a Reply