ANKA MRAK TARITAŠ: Gradonačelnik Grada Zagreba odličan kada treba paradirati, loš u krizi

ANKA MRAK TARITAŠ: Gradonačelnik Grada Zagreba odličan kada treba paradirati, loš u krizi

Održana je konferencija za medije dijela oporbe Gradske skupštine, povodom zahtjeva oporbenih klubova za uvrštenje dodatne točke dnevnog reda, koja traži dostavu elaborata za sve vrtiće i škole oštećene u potresima u Zagrebu.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras i zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, potpredsjednik GSGZ Matej Mišić, zastupnica SDP-a Lara Kvesić te zastupnica GLASA Anka Mrak Taritaš i nezavisni zastupnik Renato Petek.

– Povod ove konferencije je prvi dan škole odnosno aktivnosti koje smatramo da treba poduzeti, koje nažalost nisu poduzete u ovih par mjeseci. Kao odgovorni ljudi, kao roditelji, svjesni smo da naša djeca moraju biti apsolutno sigurna u školama, a to je zahtjev koji naši klubovi upućuju u proceduru. Zahtijevamo da gradonačelnik osigura i da grad osigura izradu seizmičkog odnosno statičkog elaborata za sve škole i vrtiće koji su na području grada Zagreba, i da se posebno obrati pažnja naravno na one koje su najoštečenije. Gotovo je nevjerojatno da deset mjeseci nakon samog potresa mi nemamo te osnovne podatke koliko te škole mogu izdržati, u kakvom su stanju i što je potrebno napraviti da bi se sigurnost naše djece u tim školama popravila. – rekao je Gordan Maras, predsjednik Gradske organizacije SDP-a.

Maras se dotaknuo pitanja ljudi koji nakon potresa koji se dogodio u Zagrebu žive u kontejnerima i kojima HEP nije ponudio plaćanje struje, nego je sami plaćaju po četiri tisuće kuna mjesečno.

-Ja danas ovdje pitam šta je sa građanima Zagreba koje plaćaju mjesečno četiri tisuće kuna struju u kontejnerima u Markuševcu, Čučerju u Dankovcu ispred svojih kuća, i odvajaju tolike novce za struju kako bi se mogli grijati u ovakvim hladnim danima. Te ljude se ne smije zaboraviti i mi nećemo dati da se zaboravi. – zaključio je Maras.

Prošlo je deset mjeseci od takozvanog zagrebačkog potresa, a još nisu napravljeni elaborati o obnovi javnih zgrada među kojima su vrtići i škole.

-Gradonačelnik Grada Zagreba pokazao odličnim kada treba paradirati, kada treba nekog postrojavati, kada treba eventualno neki spomenik otvoriti, a izuzetno loše funkcionira u uvjetima kada se zaista od njega očekuje i rad i napor i trud. Zakon o sanaciji nakon potres kaže da su javne zgrade prioritet, a između ostalog je predvidio da zgrade za obnovu dobiju certifikat iz kojeg bi se vidjelo koji stupanj potresa određena zgrada može podnijeti. Umjesto da se ovo vrijeme iskoristilo da su se detaljno pripremili i napravili elaborati za zgrade javne namjene, a pritom prvenstveno govorim o školama i vrtićima, imamo u Zagrebu i škole i vrtiće koji nisu imali nikakve štete ili su napravljeni sukladno propisima iza 64. godine. Imamo vrtiće i škole koji su imali manja oštećenja, a i vrtiće i škole koji su imali ozbiljna oštećenja, to je sve trebalo pregledati i donijeti odluku što i kako dalje napraviti i napraviti iskorak i dati zajedno sa stručnjacima za one koji su bez ikakvog oštećenja nije bilo potrebe da dobiju certifikat za koji stupanj oštećenja potresa mogu zaista izdržati. – rekla je Anka Mrak Taritaš.

Renato Petek se nada da će ovaj prijedlog dijela oporbe podržati svi zastupnici u Gradskoj skupštini.

-Ovakav prijedlog će podržati svi zastupnici jer je to nešto što nedostaje Gradu Zagrebu. Nedostaje nam kvalitetna priprema za situacije elementarnih nepogoda. – rekao je Renato Petek.

Sjednica Gradske skupštine trebala bi se održati 2. veljače 2021. godine.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply