IVICA LOVRIĆ: Škole sigurne i kvalitetno obnovljene, za djecu siguran koridor

IVICA LOVRIĆ: Škole sigurne i kvalitetno obnovljene, za djecu siguran koridor

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je u ponedjeljak, tjedan dana prije početka drugoga polugodišta, da su zagrebačke škole sigurne i kvalitetno obnovljene, istaknuo da svi dijele zabrinutost roditelja te da će djeca imati siguran koridor prema školama.

Idući ponedjeljak, 18. siječnja, počet će drugo polugodište ove školske 2020./2021. godine, obilježene pandemijom koronovirusa i potresima koji su u ožujku prošle godine pogodili Zagreb i njegovu okolicu, na kraju 2020. Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta i sela, a među ostalim, oštetili i mnoge škole.

Snažan potres magnitude 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca prošle godine pogodio petrinjsko područje, jako se osjetio i u Zagrebu, ali kako je Hini u ponedjeljak izjavio pročelnik Lovrić, nije izazvao nove štete na školama.

Škole izvrsno obnovljene pa nema novih šteta 

Pročelnik Lovrić istaknuo je da su, nakon potresa u ožujku prošle godine, na gradskom području obnovljena 162 obrazovna objekta i to izvrsno jer, rekao je, u potresu od 29. prosinca koji se jako osjetio i u Zagrebu nisu bili oštećeni.

Dodao je da je u potresu u prosincu jedino oštećena Osnovna škola u Donjem Dragonšcu pa će za njezinih 97 učenika drugo polugodište početi u prostorijama mjesne samouprave. Lovrić je podsjetio da škola u Donjem Dragonošcu nije stradala u potresu u ožujku prošle godine tako da tada nije trebala biti obnavljana. Također, napomenuo je da je u potresu u Zagrebu stradalo 13 obrazovnih objekata kojima je nužna dugoročna obnova, te izvijestio da je u tijeku obnova 11 takvih objekata, a na 12. se provode zaštitni radovi.

Lovrić je najavio kako će se danas susresti s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom s kojim će razgovarati o modelu nastave za početak drugoga polugodišta, koji bi pak trebao biti poznat polovicom tjedna.

“Osobno smatram da je najbolja nastava ‘licem u lice’, odnosno Model A, ali sam svjestan da će početak nastave ovisiti o epidemiološkoj situaciji”, rekao je.

Koridori će biti sigurni, tunelski koridori nepotrebni

Lovrić se osvrnuo i na peticiju roditelja zagrebačkih osnovnoškolaca koji pohađaju nastavu u Donjem gradu, a zabrinuti su za sigurnost svoje djece zbog novih šteta koje je i u Zagrebu izazvao snažan potres koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju.

“Svi dijelimo zabrinutost roditelja. Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnost”, izjavio je Lovrić.

S tim u vezi, podsjetio je da je gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju izjavio da su od 29. prosinca do danas zagrebačke službe otklonile mnoge opasnosti za prolaznike te da će osobno nadzirati radove koji će se intenzivirati do 18. siječnja i početka nastave kako bi svi koridori prema školama biti sigurni.

Lovrić je izvijestio je da su u protekla dva tjedna provjerene sve donjogradske škole, te da se stanje zagrebačkih škola i dječjih vrtića stalno provjerava te će se, u slučaju novoga potresa, odmah provjeriti stanje u školama.

“Prošli tjedan smo razgovarali s predstavnicima roditelja nekoliko škola, jutros s predstavnicima OŠ Horvati, tijekom dana dolaze iz OŠ Izidor Kršnjavi. Nema problema, to nam je i zadaća, rado razgovaramo s roditeljima. Svi dijelimo zabrinutost, ali poduzet ćemo sve da ne samo u školama, nego i na putu do škole djeca budu sigurna”, istaknuo je Lovrić.

Zagrebački roditelji pokrenuli su u nedjelju inicijativu i potpisuju peticiju kojom traže da se njihovoj djeci uoči početka nastave omoguće sigurni prolazi do škola budući da hodaju ulicama koje su oštećene u potresu.

Traže i da se, paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora, provede i inspekcija te uklone opasni dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola. Roditelji smatraju da nije ništa napravljeno za sigurnost pješaka i djece, osim što su uklonjeni dimnjaci i zabati. Pozivaju Grad Zagreb da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da se uklone urušeni i opasni dijelovi s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima.

“Ne možemo prihvatiti argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana”, navodi se, među ostalim, u peticiji. 

Lovrić nije htio komentirati navode čelnika platforme “Možemo” Tomislava Tomaševića koji je na današnjoj konferenciji za medije izjavio kako “zagrebačka Gradska uprava treba posvetiti veću pozornost sigurnosti škola i vrtića s obzirom na to da nastava počinje za tjedan dana”.

Tomašević je, na primjedbu novinara da je pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić ustvrdio kako u Zagrebu na odgojno-obrazovnim objektima nema značajnije štete te da su sve štete sanirane i ne trebaju sigurnosni koridori, odgovorio da je “nedavno priopćenje istoga gradskog ureda pokazalo drukčije”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply