Gradonačelnik Bandić obišao Petrinju, Glinu i Sisak

Gradonačelnik  Bandić  obišao Petrinju, Glinu i Sisak

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima obišao je potresom ugrožena područja na Baniji, Petrinju, Glinu i Sisak. Grad Zagreb i podružnice Zagrebačkog holdinga od prvog dana su na raspolaganju stradalima od potresa i tako će ostati dok će god postojati potreba.

– Došli smo ljudima dati ruku i vidjeti ih. Dovoljno je samo ovo vidjeti, ne mora se ništa reći. Ovo je vrijeme suosjećanja s ljudima koji su ugroženi, koji su noćas vjerojatno spavali na minusu. Moram reći ono što je možda vrijeme da se ovdje kaže pa makar pregrizao jezik. Ne upirući prstom ni u koga. Mi živimo 25 godina nakon Oluje, niti jedna vlada u 25 godina nije osigurala socijalne uvjete za dostojan život ljudi, reintegriranih hrvatskih građana i to je generalni problem ne samo Petrinje nego cijelog ovog područja. Nepostojanje socijalnih preduvjeta za život, potres je ljude dotukao i zato pozivam Vladu da pomogne, sada je prilika da obnovimo Baniju, i osiguramo ljude da ostanu ovdje živjeti, – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, na početku obilaska potresom pogođenih područja u Petrinji.

– Moram reći da je ovom Gradu, u ovom trenutku svaka pomoć dobro došla. Grad Petrinja i Grad Zagreb su povezani poveljom dva prijateljska grada i gospodin Bandić više se puta pokazao kao osvjedočeni prijatelj Petrinje. Ja ne sumnjam da će on u skladu sa svojim mogućnostima poduzeti sve da pomogne Petrinji.- rekao je Branimir Bešlić, zamjenik gradonačelnika Petrinje.

Bandić je obišao i sabirni centar u Petrinji, u kojem složno rade i volontiraju od Bad Blue Boysa, Torcide, pripadnika svih gardijskih brigada, Tigrova, Gromova, do HOS-a, svi imaju jedan cilj pomoći ljudima u ovim teškim trenucima.

– Sabirni centar funkcionira na način da imamo sabirni centar u Petrinji, u Zagrebu i Glini sva potrebna pomoć dolazi s kamionima i kombijima na ovu lokaciju. S ove lokacije se dalje prevozi svim ljudima kojima je potrebna pomoć. Cilj ovog sabirnog centra je da se dođe na svaku lokaciju, odnosno da se dođe do svake obitelji, kojima je pomoć potrebna. Veliko hvala Gradu Zagrebu, i Gradskom uredu za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba!- rekla je, Andreja Vedrina, volonterka i članica ronilačkog kluba iz Zagreba.

Obilaskom Petrinje,  Majske poljane, Gline, Gora i Siska, gradonačelnik Bandić se uvjerio koliko su velike  štete na obiteljskim kućama, vjerskim i drugim objektima, rekao je kako će predložiti na slijedećoj sjednici Gradske skupštine da Zagreb pomogne u obnovi kuća ili pomogne financijski.

– Nakon što sam obišao Petrinju, Glinu i Sisak i osam općina, ljude koji su najteže stradali, za njih će Zagreb obnoviti kuće ili će im pomoći financijski. Tu ćemo odluku donijeti na Skupštini 2. veljače.- rekao je Milan Bandić.

Bandić se u Sisku susreo s županom Sisačko-moslavačke županije, Ivom Žinićem koji ga je izvijestio o razmjerima štete na stradalom području. Rekao je kako je prijavljena šteta na više od 30.000 objekata, te kako će trebati oko 1500 kontejnera.

Gradonačelnik Milan Bandić i župan Žinić prilikom obilaska Siska prisustvovali su i prirpemama za postupak uklanjanja pedesetak metara visokog zvonika sisačke katedrale.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply