FOTO: Branka Aničić (81), prva osoba koja je primila cjepivo protiv covida-19 u Hrvatskoj

FOTO: Branka Aničić (81), prva osoba koja je primila cjepivo protiv covida-19 u Hrvatskoj

Prva osoba koja se u Hrvatskoj cijepila protiv bolesti COVID-19 je štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka 81-godišnja Branka Aničić. Cijepljenju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nakon cijepljenja gospođa Aničić rekla je kako je sretna što se prva cijepila, što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život.

– Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih,- kazala je Branka Aničić. 

Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – zapad, rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110 štićenika.

– Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju,- kazao je Hanževački.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je uvjeren da će se cjepivom protiv koronavirusa cijepiti ogroman broj hrvatskih građana kroz naredne mjesece, dodavši da prvih 9750 doza cjepiva ide najugroženijim i najizloženijim skupinama.

– Zaista sam sretan u ime Vlade što je končano počelo cijepljenje i u Hrvatskoj. Napravili smo plan koji je Vlada usvojila, napravio ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ravnomjerno kroz sve hrvatske županije. Vjerujem da ćemo kroz sljedeće tjedne, kako budu pristizale nove tranše cjepiva, širiti kroz naše stanovništvo što veći broj onih koji će biti procijepljeni,- rekao je premijer Plenković.

– Danas je povijesni dan zbog početka cijepljenja gdje se vidi  sva prednost ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pobijedili su znanstveni rad, solidarnost i europsko zajedništvo!- rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Bandić je također naglasio kako je u 11 zagrebačkih domova za starije 3700 korisnika i 1400 djelatnika koji su prioritet u cijepljenju zajedno sa zdravstvenim djelatnicima.

Pozvao je sve Zagrepčane da se odazovu cijepljenju te najavio da će se, nakon što cjepivo dobiju oni kojima je najpotrebnije, kao gradonačelnik prvi cijepiti i tako pokazati osobnim primjerom da se treba na ovaj način zaštititi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je, nakon prvog cijepljenja protiv covida-19, kako s početkom cijepljenja Hrvatska otvara novo poglavlje u borbi protiv koronavirusa.

– Od danas ujutro otvaramo novo poglavlje u borbi protiv covda-19. Do sada smo koristili klasične metode u epidemiologiji – higijenu, dezinfekciju, distancu i maske, a od danas počinjemo koristiti jedno moćno oružje koje će, nadam se, kada budemo za neko vrijeme imali dovoljne količine, riješiti problem ove bolesti i da će epidemija i pandemija prestati,- rekao je Capak.

Tekst: ZNA/Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply