KARDINAL BOZANIĆ: Isus Krist se zauvijek ugradio u povijest svijeta

KARDINAL BOZANIĆ: Isus Krist se zauvijek ugradio u povijest svijeta

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić poručio je s mise polnoćke u zagrebačkoj Katedrali kako se u blaženoj noći, velikom manifestu utjelovljenja sina Božjega, Isus Krist zauvijek ugradio u povijest svijeta.

“Ove noći sve stvoreno podrhtava od radosti, jer Bog dolazi. Bog je blizu, u svim ljudskim nevoljama. Ova blažena noć postaje veliki manifest utjelovljenja sina Božjega. To je manifest ljubavi, dobrote, darivanja i strpljivosti. Večeras smo i mi poput pastira pohitali da bi pronašli Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Došli smo pokloniti se djetetu koje nam je nebo darovalo da bi se među nama ponovno dogodio Božić. Isus želi da ga prihvatimo kako bi nas obogatio svojim dolaskom”, kazao je Bozanić na polnoćki u zagrebačkoj Katedrali.

Sveta misa održana je u 21 sat u zagrebačkoj Katedrali, prvi put nakon jakog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb, uz primjenu odredaba preporuke za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa.

“U ovim skromnim okolnostima, u našoj katedrali prepunoj rana i posljedica potresa od 22. ožujka koji je duboko obilježio život Zagreba i okolice, a posebno život vjernika naše Nadbiskupije jer je potresom stradalo mnogo domova i drugih zgrada – mi se sada ovdje klanjamo novorođenom djetetu Isusu Kristu”, rekao je Bozanić.

Naglasio je i da se od povijesnog rođenja Isusa Krista – Sina Božjega i sina Marijinog, Bog posebno povezao s nama jer se pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi, da nas otkupi od svakoga bezakonja. 

“Otada Bog naš jest Emanuel, što će reći Bog s nama. Bog nije više daleki Bog, do čijeg se postojanja, razmatrajući stvoreni svijet i posredstvom savjesti, može doći naporom ljudskoga uma. Bog je ušao u svijet i postao jedan od nas. On nam je blizu, jer je u Isusu prihvatio našu ljudsku narav, on je s nama  zauvijek”, poručio je Bozanić.

Istaknuo je i da je rođenje Isusovo sve promijenilo i tijek ljudske povijesti započinje novi put jer se Sin Božji – Krist Isus, u svetoj Betlehemskoj noći, zauvijek ugradio u povijest svijeta. 

Bozanić je pozvao vjernike da dopuste da ih “dirne Božić” i da ih u sivilu naše suvremenosti obasja Božićna svjetlost. “Želimo da se ova radost i ovo slavlje u duhu skromnosti, poniznosti i zahvale iz naše prvostolnice razlije na sve koji su s nama povezani putem radija i televizije”, poručio je.

Bozanić je posebno molio za  ozdravljenje bolesnih, za zdravstveno osoblje koje se s velikom požrtvovnošću brine za njih te da nas Bog oslobodi pošasti koja hara svijetom.

“Bog nam je u Isusu, rođenom u Betlehemu, došao milosrdno, nježno i nenametljivo, a nastavit će se u nama u onoj mjeri u kojoj mu dopustimo”, kazao je.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Tomislav PAVLEK

Leave a Reply