GRADSKA SKUPŠTINA: Zagreb podiže spomenik Andriji Mohorovičiću

GRADSKA SKUPŠTINA: Zagreb podiže spomenik Andriji Mohorovičiću

Grad Zagreb će podići spomenik svjetski priznatom znanstveniku, hrvatskom geofizičaru Andriji Mohorovičiću autora Nikole Džaje na istočnom dijelu Parka Grič, jednoglasno su u srijedu odlučili zastupnici Gradske skupštine.

Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom kraj Opatije, a umro je 18. prosinca 1936. u Zagrebu. 

Svojim znanstvenim radovima na području meteorologije i seizmologije omogućio je znanosti u svjetskim razmjerima da spoznaju seizmološka zbivanja u zemljinoj kori.

Analizom pokupskog potresa od 8. listopada 1909., Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli kožu od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Otkriće ovog znanstvenika i geofizičara vidi se i u samom Zagrebu. Zahvaljujući njemu 1901. postavljena je prva seizmološka stanica koja je preciznije otkrila epicentar potresa i njegovo širenje prostorom.

Po Mohorovičiću je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje, a njegovo ime nosi i Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, te gimnazija u Rijeci.

BŠ-72 Andrija Mohorovičić je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice. Njemu u čast 1996. asteroid s rednim brojem 8422 dobio je naziv – 8422 Mohorovicic.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply