U Zagrebu 235 nova slučaja covida-19

U Zagrebu 235 nova slučaja covida-19

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najnoviji su podaci zagrebačkog Stožera civilne zaštite objavljeni u ponedjeljak.

“Zabilježili smo ukupno u gradu Zagrebu 235 pozitivnih osoba”, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare Stožera civiline zaštite Grada Zagreba.

Obavljeno je 676 testiranja, a mjeru samoizolacije dobilo je 1417 osoba.

Od novih slučajeva i dalje vodeći uzrok su kontakti s prethodno oboljelim osobama, napomenula je Šikić. Također, značajan je udjel negativnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija velika. 

“Isto tako zabilježili smo izloženost na radnom mjestu, odnosno, import iz Bosne i Hercegovine, te zaraze na obiteljskim okupljanjima”, kazala je Šikić.

Pozitivan nalaz dobilo je 28 učenika osnovnih škola te deset djelatnika. U srednjim školama, zabilježeno je 17 učenika pozitivnog nalaza te dva nastavnika. Mjeru samoizolacije dobilo je ukupno 647 učenika osnovnih škola te 301 učenik srednje škole.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić istaknuo je kako je od 4. do 6. prosinca kroz covid-ambulante zagrebačkih domova zdravlja prošlo 1875 osoba, samoizolacija je određena u 75 slučajeva, a na testiranje je upućeno 513 osoba.

U zdravstvenom sustavu Grada Zagreba ukupno je 388 zdravstvenih djelatnika ili covid-pozitivno ili u samoizolaciji, napomenuo je Jelić, dok se u karanteni grada Zagreba u Tomislavovom domu trenutno nalazi 31 osoba.

Zbog svega toga “sustav funkcionira vrlo otežano”, napomenuo je.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply